Állami segítséggel működik tovább a Boróka majorság

A ferences rend helyett mostantól Főkefe Nonprofit Kft működteti az autistákat és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, Gyöngyös melletti karácsondi Boróka majorságot – jelentette be Soltész Miklós szociális, ifjúsági és családügyekért felelős államtitkár május 30-án, Karácsondon.

Az államtitkár és Magyar Gergely, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke írta alá az erről szóló megállapodást. Soltész Miklós emlékeztetett arra: a kormány fél évvel ezelőtt indította útjára a "Segítő vásárlás" elnevezésű akcióját. Ennek célja, hogy elősegítsék a mezőgazdasági termékek helybeni értékesítését, a közigazgatás, illetve az önkormányzatok, például a közétkeztetés céljára. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával az állam bizonyítja, hogy ezek az emberek is fontosak a társadalom számára - hangsúlyozta Soltész Miklós.
Magyar Gergely felidézte, hogy a rendtartomány immár tíz éve működteti Gyöngyösön az Autista Segítő Központot. Itt elsősorban otthont és oktatás biztosítanak autista gyermekek számára. Öt éve döntöttek a karácsondi majorság létrehozásáról, ahol felnőtt autistákat foglalkoztattak. Anyagi forrásaik viszont kimerültek; ezért határoztak arról, hogy átadják a működtetését a Főkefének – mondta a ferences tartományfőnök. Ugyanakkor a majorság területén működő autista lakóotthont, melynek ellátottjai a mezőgazdasági üzem alkalmazottai, továbbra is a rend tartja fenn.
Szabó György, az évi, mintegy 5 milliárd forintos forgalmat produkáló állami tulajdonú társaság igazgatója hangsúlyozta, hogy a Főkefe továbbfoglalkoztatja a majorságban élő 12 autistát, illetve még 20-22 megváltozott munkaképességű embert vesznek fel.
A 8 hektáros majorság területén zöldségsavanyító és zöldségcsomagoló egységet működtetnek, illetve összesen 1500 négyzetméter alapterületen, fóliasátrakban termelik meg az ehhez szükséges alapanyagot.
Szerdahelyi Csongor, Ferences Sajtóközpont