A szentszéki nyilatkozat a Dél-Szudáni Köztársaság függetlenségének kikiáltása alkalmából

Július 9-én, szombaton Jubában kikiáltották az új Dél-Szudáni Köztársaság függetlenségét. Erre az alkalomra a Szentatya hivatalos delegációt küldött, amelyet John Njue bíboros, Nairobi érseke, a Kenyai Püspöki Konferencia elnöke vezet.

A küldöttség tagjai között van Leo Boccardi érsek, szudáni apostoli nuncius, Javier Herrera Corona prelátus, a kenyai apostoli nunciatúra titkára. A delegáció átadja a békére és a jólétre vonatkozó jókívánságokat az új állam hatóságainak és minden polgárának, akik között számos katolikus él.
Dominique Mamberti érsek, a Vatikán államközi kapcsolatainak titkára július 7-én fogadta a Szudánból érkezett parlamenti küldöttséget, amelyet Ahmed Ibrahim Elthair, a szudáni nemzetgyűlés elnöke vezetett. Mamberti érsek beszédében hangsúlyozta: a béke, a kiengesztelődés és az emberi jogok – különösen is a vallásszabadság – tiszteletben tartása olyan alapokat jelentenek, amelyekre a térség új társadalmi, politikai egyensúlyát kell építeni és ezek azok a feltételek, amelyek által reményteli jövőbe lehet tekinteni.
A Szentszék 1972 óta tart fenn állandó diplomáciai kapcsolatokat a karthoumi hatóságokkal, és erre vonatkozóan figyelemmel megvizsgálja majd a dél-szudáni kormány esetleges hasonló igényét. A Szentszék arra hívja a nemzetközi közösséget, hogy támogassa Szudánt és az új független államot, hogy őszinte, békés és építő párbeszéd által találjanak igazságos és egyenlő megoldást a még meglévő kérdésekben. A két ország lakosságának pedig a béke, a szabadság és a fejlődés útját kívánja.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

A legkisebb, legfonnyadtabb krumpli is, míg élet van benne, növeszti csíráját a fény felé. És miért? Hogy gyökeret eresszen. Hogy virága legyen, hogy termést hozzon, hogy megajándékozza a világot. Ha minden egyszerű teremtmény erre vágyik, miért ne lenne meg ez bennünk is, emberekben? (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 20. kedd, István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

„Mert ott volt.”

Európán végigsöpört két világháború, forradalmak követték egymást, nagy anyagi jólét szakadt sokak nyakába, legtöbben nagyobb komfortban élünk, mint évszázadokkal ezelőtt a fejedelmek, nagyurak, míg sokak megélhetése pedig bizonytalanná vált.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube