Az év legnagyobb és legfényesebb teliholdja

ImageAz év legnagyobb és legfényesebb teliholdja látható pénteken, december 12-én - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

 

 

 

Az idei legutolsó holdtöltekor égi kísérőnk látszó szögátmérője 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lesz, mint bármikor korábban az év során. Holdunk ellipszisalakú pályán kering a Föld körül. A pálya elnyújtottságát érzékelteti, hogy a földközel (perigeum) és földtávol (apogeum) különbsége mintegy 50 ezer kilométer. A mostani rendkívüli holdtöltét két esemény egybeesése idézi elő. Egy napra esik ugyanis az égitest földközelisége, s a holdtölte.

"Érdekes lesz majd a Hold látványa a horizont közelében, amikor általában is úgy érzékeljük, hogy égi kísérőnk jóval nagyobb, mint amikor magasan van az égbolton. Ennek oka, hogy "fent" nincsenek összehasonlítási alapul szolgáló tereptárgyak, nem úgy a látóhatár közelében. Ez az úgynevezett "Hold-illúzió" jelensége, ami még ma sem teljesen tisztázott pszichofizikailag. Péntek este az effektust még erősíti is a ténylegesen nagyobb látszó átmérő" - olvasható az MCSE hírportálján.
 A honlap szerint a távcsövek egy kissé nagyobb felbontással mutatják ilyenkor a holdfelszíni alakzatokat, de ez nem túl szembetűnő. Továbbra sem lehet majd meglátni az Apollo holdexpedíciók által a felszínen hagyott tárgyakat, például a holdkomp talpazatát, a holdjárműveket, illetve az űrhajósok lábnyomát...
"A Hubble Űrtávcső is csak legfeljebb 60 méteres alakzatokat képes megörökíteni. Kis távcsövekkel pedig legfeljebb 1-2 kilométeres alakzatokat lehet felbontani jó optika és nyugodt légköri viszonyok esetén."Holdtölte előtt és után pedig a holdperem különleges felszíni alakzatainak megfigyelése érdekes, mint például a Grimaldi-kráter és környéke, valamint a Mare Crisium (Válságok Tengere) környékén található érdekes alakzatok.

"A Hold mostani nagy delelési magassága kedvező lehetőséget teremt a földi légkör zavaró hatásainak kiküszöbölésére, ugyanis nyugodtabb és átlátszóbb a légkör a nagy látóhatár feletti magasságban, a zenithez közelebb, mint alacsonyabban" - olvasható az MCSE honlapján.  

Duna Televízió