A mennyország előcsarnokában…

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_7039.jpgPünkösdhétfőn Böjte Csaba ferences szerzetes meghívására érkeztünk a Szejkefürdő szomszédságában álló Ugron családi kápolnához, melyhez a Székely kálvárián keresztül jutottunk fel.

Több száz zarándok előtt adott ott ugyanis hálát 70 éves papságáért P. Bíró János Antal atya ünnepi szentmise keretében. Rubintmiséjében alig talált szavakat örömének kifejezésére. „A mennyország előcsarnokában, drága Székelyföldemen vagyok” – hirdette örömmel.
A 93 éves ferences szerzetest a boldog emlékű Márton Áron püspök szentelte fel egykor a szolgálati papságra. Rövid, háromévnyi szolgálat után azonban derékba is tört élete pályája: az iskolákat államosították, a szerzetesrendeket feloszlatták, s hétéves deportálás után őt is kiutasították szülőföldjéről.
Negyvenhét éven át Erdélyen kívül szolgált, ám idős korára sikerült visszatérnie, s ma Szászvárosban végez papi szolgálatot. 2003-ban Böjte Csaba testvérrel közösen vállalták, hogy segítik a tanulni vágyó fiatalokat, s ezért alapítványt létesítettek: a Szent Antal Alapot.
A szentmisén Antal atya saját versével köszöntötte az édesanyákat és a gyermekeket, buzdítva egyben minden jelenlévőt, hogy nemzetünk megmaradását csakis az édesanyákra alapozzák: ők fogják az erdélyi Tündérkertet helyreállítani.
Csaba testvér megemlékezett a rubintmisés hűségéről, Isten szeretetében való kitartásáról. „Mi szeretnénk vele együtt hálát adni a jó Istennek az elmúlt 70 évért, megtanulni tőle a kimondott igen hűséges megtartását. Pedig papsága alatt határokat rajzoltak át, üldözték az egyházat. Ám ő kitartott, s hozzá erőt kapott.” Hangsúlyozta, hogy Antal atya 70 éve igent mondott, és milyen más is lenne a világ, ha a kimondott igenek, mint azt az idős atya életútja is mutatja, valóban igenek is maradnának.
Antal atya Páduai Szent Antal ünnepén a legkisebbekért és az áldozatot hozó édesanyákért kért áldást. A szentmisében szép ferences szokás szerint megáldották a gyermekeket és a liliomokat. Végül Várkonyi Szilvia énekes köszöntötte a jubilánst.
László Attila, a szombatfalvi Szent György egyházközség plébánosa a mise végére még tartogatott egy lélekemelő hírt, miszerint egy helyi hívő néninek abban az órában született meg a negyvenedik dédunokája. S mindez a Család évében!
„Hadd ölelje meg Székelyföld legöregebb embere e drága asszonyt” – zárta áldásával Antal atya a szentmisét. Mi, akik, mintegy belecsöppentünk az idős ferences testvér csodás jubileumába, a jeles alkalmat pünkösdi csíksomlyói zarándokutunk méltó megkoronázásának éreztük.
ma