Keresztény és muzulmán nők találkozója a békéért

ImageA nők alapvető szerepe a békefolyamatban és a vallások közötti párbeszédben. Ez lesz a témája annak a találkozónak, amelyet az Egyházak Ökumenikus Tanácsa (WCC) szervez a svédországi Göteborgban szeptember 4. és 7. között. 

 

 

A rendezvény a svéd protestáns egyházakkal és az Iráni Intézet a Vallásközi Párbeszédért együttműködésében jön létre. 22 nő – 11 keresztény és 11 muzulmán (köztük egyetemi tanárok is) – osztja meg egymással gondolatait arról, milyen fontos az iskolai nevelés abban, hogy a fiatal nemzedékeket a különböző kultúrák és vallások közötti kölcsönös tiszteletre tanítsuk.

Rima Barsoum, a WCC vallásközi párbeszéd és együttműködés programjának felelőse a L’Osservatore Romanónak így fejtette ki a találkozó céljait: „A kezdeményezés beleilleszkedik párbeszédet elősegítő hosszú folyamatba, amit a Tanács a '70-es években indított el, és amelyben mára jelentős előrelépések történtek. A nők szavát mindig meghallgatták, de mivel közülük igen kevesen vállaltak elkötelezettséget ezen a téren, véleményük nem kapott különleges hangsúlyt. A párbeszéd hosszú időn át a férfiak által monopolizált tevékenység volt, annak ellenére, hogy érdeklődéssel hallgatták meg a mi véleményünket is.”
A konkrét továbblépés gondolata 2007-ben született meg, ekkor szervezték meg az első találkozót Teheránban. Idén a választás Svédországra esett, ahol egy ideje keresztények és muzulmánok több közös kezdeményezéset indítanak. A találkozó célja többek között új stratégiák tervezése, amely a résztvevők megélt tapasztalataira és a véleménycserére épül – írja a Radio Vaticana.

Magyar Kurír

 

Image