Együtt ünnepelni - Székelyföld Napok

ImageAz épp erre az időszakra esett különféle rendezvényekkel már csütörtökön megkezdődött az első Székelyföld Napok rendezvénysorozata, melynek szervezéséért Hargita, Kovászna és Maros megye azzal a céllal fogott össze, hogy Székelyföld a kultúra révén is hallassa hangját. A hosszú ünnepet nem véletlenül időzítették pünkösd, s annak is legnevesebb megnyilvánulása, a Kárpát-medencei hírű csíksomlyói búcsú előtti hetekre.

Első alkalom, hogy összehangolt rendezvénysorozatot tud szervezni a három megye, olyat, mely kulturális identitásunk megerősítését szolgálja, s melyen egyik fő szempont a helyi alkotók felkarolása — mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján, melyet Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának vezetőjével közösen tartott. Utóbbi kiemelte, újabb fejezetéhez érkezett a székelyföldi együttműködés, miután turisztikailag, gazdasá­gilag hallatta már hangját a térség, eljött az ideje, hogy egységes, sajátos kultúráját is felmutassa. S az időzítés sem véletlen: a csíksomlyói zarándoklatra visszajáró vendégek számára is lehetőséget teremt kultúránk alaposabb megismerésére.
A május 13—21. között zajló Székelyföld Napok alatt a három megyében több mint száztíz programot szerveztek, zömmel Háromszéken, s nem csak a városokba összpontosították a rendezvényeket, hanem bőséggel jut belőlük vidékre is. Háromszéki viszonylatban a Székelyföld Napok legkiemelkedőbb eseménye a grafikai szemle. A szervezőket is meglepte a hatalmas érdeklődés, tizenegy országból 693 alkotás érkezett, az előzsűrizés után ezekből választották ki azt a 245 hagyományos és kísérleti módszerrel készített grafikát, mely a vándorkiállításon szerepel majd. A rendezvényt egyébként felkarolta a kulturális minisztérium, a keddi sepsiszentgyörgyi kiállításmegnyitót követően a díjakat Kelemen Hunor tárcavezető adja át.
Váry O. Péter, Háromszék