Jubilál a Kolping Szöveteség

ImagePécsett ünnepelnek a Kolping-családok

Magyarországi újraindulásának húsz éves évfordulóját ünnepli a Kolping Szövetség. Az Adolf Kolping kölni katolikus pap által 1849-ben elindított mozgalom ma több ezer embert fog össze és tanít a keresztény életre Magyarországon. Szeptember 25-én a hosszú kényszerszünet utáni megalakulásuknak húsz éves évfordulóját ünneplik, egy egész napos programsorozattal.


Jelenleg három egyházmegye Kolping-családjai alkotnak egy-egy körzeti szövetséget. Az ország 12 egyházmegyéjéből így négy körzeti szövetség jött létre. Mindegyik saját körzeti vezetőséggel és egy főállású titkárral rendelkezik. A körzetek képviselőivel kiegészített országos elnökség képezi a Magyar Kolping Szövetség országos vezetőségét. Az országos közgyűlés határozatainak végrehajtásáról ez a testület gondoskodik. A Kolping-szövetség a legkövetkezetesebben megszervezett katolikus társadalmi mozgalom Magyarországon. A szervezettség azért is fontos, mert a helyi csoportok kezdeményező készségének hosszú távú fenntartásához az összefogásból eredő szellemi ösztönzésre van szükségük. Az Európában eddig megalakult 18 nemzeti Kolping-szövetség az Európai Kolping Szövetség keretében működik együtt. A Nemzetközi Kolping Szövetség pedig valamennyi kontinens országos szövetségeit fogja össze szervezetileg. Székhelye Kölnben van, élén Axel Werner főprézes áll, aki Adolf Kolping nyolcadik utóda ebben a tisztségben.
ImageKolping Adolf mint kölni egyházmegyés katolikus pap 1849-ben indította el mozgalmát. Teológiai tanulmányai és pappá szentelése előtt iparosként a cipész szakmában dolgozott. Fiatal káplánként személyes küldetését abban ismerte fel, hogy a nyomasztó szociális problémák enyhítésére szentelje életét. A katolikus legényegylet megalapításával a fiatalokat ki akarta vezetni elszigeteltségükből, életük sikeres megoldásához kívánt segítséget nyújtani közös művelődés és önsegélyezés megszervezésével. A társadalom átalakulását az egyes emberek megváltoztatása által akarta elérni. Célja elkötelezett keresztények nevelése volt, akik képesek felelősen helytállni a családi életükben, a hivatásukban és a társadalomban. Meg volt győződve arról, hogy a társadalmi bajokat csak a keresztény elvekhez való visszatérés által lehet enyhíteni és megoldani. Szándéka szerint a kereszténységet életszerűen és bátran bele kell vinni a gyakorlati életbe.
A szeptember 25-i tervezett program:

9:30-tól – vendégek fogadása, gyülekező a bazilika előtt (Szent István tér)

10 óra – ünnepi szentmise (Mayer Mihály megyéspüspök), benne az országos prézes köszöntője

11:45 – jubileumi ünnepi ülés a bazilikában

12.45 – idegenvezetés a bazilikában

13:15 – közös ebéd

14:30 – csoportonkénti városnézés az EKF fővárosában (Cella Septichora, Sírkamrák, megújult Széchenyi tér, Munkácsy kiállítás, Dzsámi, Minaret, Nyugati Várfal sétány)

17:00 – „Szent János-áldás” a püspöki pincében (bor, sütemény)

18:00 – elutazás, illetve találkozó a szállásadókkal

A rendezvényen való részvétel ingyenes, a vendégeket csak az utazási költségek terhelik. A Kolping Házban egész nap értékmegörző működik; az egészségügyi ellátás elérhető. Érkezők fogadása a székesegyház főbejáratánál és/vagy a Kolping Házban. Városnéző túrákat több csoportra osztva terveznek, minden csoportot szakképzett idegenvezető kísér. A városnéző séta ideje kb. 3,5 óra, valamint kb. 2 km.
Magyarországi Kolping Szövetség/Magyar Kurír