Pro Urbe-díj Gyergyóalfalu szülöttjének

ImageAz alábbiakban, az eredeti példány teljes terjedelmével megegyező méltatást 2006. december 30-án Gyergyóalfaluban keltezte Hunyadi Irén, a községi önkormányzat Kulturális, Oktatási és Vallásügyi Szakbizottságának elnöke. Ennek a dokumentumnak az ismertetését követően Pro Urbe-díjjal tüntette ki Gyergyóalfalu Vargyas Lászlót, a falu szülöttjét mindazért, amit a jégkorongsportban kimagasló tevékenysége és eredményei által nyújtott szülőföldje hírnevének öregbítése érdekében.

A székely – magyar történelmi jégkorongmérkőzés megálmodója és szervezője mindenképpen megérdemli, hogy azok is megismerkedjenek egy kimagasló földinkkel, akiktől esetleg távol állna a székelység nemzeti sportja, a jégkorong.
Vargyas László laudációja
Alfalu! Székely falu, apró emberfészek. E fészekből származik Vargyas László. 1970. április 4-én született. Alig 8 évesen gilicsezik a Veress Iskolában, 10 évesen Előre Kupát nyer, s 13 éves korára Lénárd Lajos, Kercsó Csaba edzők csapatában Gyergyószentmiklóson játszik oly módon, hogy 15 évesen már a román válogatott tagja lehet, s rá két évre Csíkszeredában Ifjúsági Nemzetközi meccset nyer.
A romániai A csoportos válogatott oszlopos tagja 18 éves korára, sőt a Bad Tölz-ben rendezett Junior B világbajnokságon is szerepel, mely után Kercsó Csaba edző a Jászberény HC-hoz (hoki klubhoz) hívja, ahol egy magyar kupát nyer, és háromszor jut a bajnoki döntőbe csapatával. Ez idő alatt elvégzi a Testnevelési Egyetem edzői szakát. 1995-től a Dunaferr Sport Egyesület játékosaként kétszer bajnokságot és ötször Magyar Kupát nyer.
Ha áttekintjük Vargyas László szakmai fejlődését, egy folytonos, töretlen, felfelé ívelő pályát látunk magunk előtt:

• 20 éve a román válogatott tagja

• Román Kupa győztes

• 150-szeres felnőtt román válogatott

• Jégkorong Mestere cím viselője, melyet a Román Sportminisztérium adományozott

• 1992-ben és 1993-ban Magyarország legjobb hátvédje

• 1998-ban a Cardif Kontinentális-kupán legjobb hátvéd

• 6-szoros Magyar Kupa győztes

• 2001-ben és 2006-ban a C osztályú világbajnokság legjobb hátvédje

• háromszoros Magyar Bajnok

Tehát nemzetközi szintûvé vált játékos.
„Régóta tervezem, hogy valamilyen formában jelezzem, nem felejtettem el, honnan származom…” – vallja Vargyas László. És valóban nem felejtette el, hisz habár távol volt tőlünk, mindvégig támogatta az alfalvi ifjú tehetségeket.
Mi, falustársaik büszkék vagyunk arra, hogy Vargyas László a nem mindennapi pályafutása által szülőfalunk hírnevét öregbíti, az embereknek örömet, a jövőnek nyomot hagy értékeivel.
www.ujkelet.ro