Tízéves a piliscsabai Iosephinum

iosephinum_fekvo.jpgKétnapos rendezvénysorozattal ünnepli alapításának tízedik évfordulóját a piliscsabai Iosephinum Kollégium és Szakkollégium.

A pénteken és szombaton megrendezésre kerülő ünnepi esemény alkalmából a kollégisták műsorai mellett kerekasztal-beszélgetés, közös táncház és születésnapi torta is várja a vendégeket, de bemutatják a kollégium tíz évének történetét feldolgozó emlékkönyvet is; az ünnepi szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök celebrálja szombat délelőtt – tájékoztatta az MTI-t Biró Szilveszter igazgató.
A kollégiumot az egykori piliscsabai orosz laktanyából építették át, az első kollégisták 2002 szeptemberében költöztek be – idézte fel a múltat az igazgató. A kollégiumban ma 150 diáklány számára van hely, az épületben modern audiovizuális berendezésekkel felszerelt konferenciatermek működnek, és itt található a Közel-Kelet Kutatások Intézete is.
A Iosephinum a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóinak ad otthont. A két intézmény kapcsolatáról szólva az igazgató úgy fogalmazott: „az egyetemen a tudomány fontos, kollégiumunkban pedig a bölcsesség. Azt remélem, hogy lakóink bölcsebbek lettek attól a közösségtől, amelyik mindig nyitott volt a személyes kapcsolatokra, a szakkollégiumi és közösségi programokra”.
A diákotthont bemutatva Biró Szilveszter kiemelte: a programokat a kollégium vezetése és a diákok közösen szervezik, a szakkollégium pedig változatos formában segíti a hallgatók tudományos munkáját és képzését.
Meghatározóan fontos a tehetséggondozás, valamint a tudományos, művészeti és közéleti előadás-sorozatok. Ez utóbbiak keretében olyan kiváló tudósok és előadók érkeztek, mint Kopp Mária, Freund Tamás neurobiológus, Jelenits István piarista szerzetes, teológus, Lányi András filozófus-humánökológus vagy épp Szabadi Vilmos hegedűművész.
Az Elnökök című sorozat keretében volt köztársasági elnököket, miniszterelnököket és -helyetteseket láttak vendégül, mások mellett Sólyom Lászlót, Horn Gyulát, Németh Miklóst, Boross Pétert, Csáky Pált és Markó Bélát is.
Az ünnepi programot eseménynaptárunkban olvashatja.
MTI/Magyar Kurír