Nagyszülők búcsúja, újmise, járműszentelés

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_51.jpgA hagyományos Szent Anna–búcsút július 28–29-én tartják a Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen, amelyhez a Kristóf–napi járműmegáldás is kapcsolódik.

Szűz Mária édesanyja, vagyis Jézus nagyanyja Szent Anna. Tisztelete ferences hatásra terjedt el a középkorban. A keresztes háborúk és a rend szentföldi missziója nyomán a nyugati kereszténység ugyanis újra felfedezte Jézus szülőföldjét, földi életének emlékeit.
Szent Anna, a Mária életét segítő nagyszülő emberi közelségbe hozza számunkra a gyermek Jézust. A palócság körében különösen fontos szerep jutott mindig a nagymamáknak, így nem véletlen, hogy nemzeti kegyhelyünk, Mátraverebély–Szentkút egyik legnépszerűbb, kifejezetten palóc búcsúja ez az ünnep.
A Szent Anna–búcsú főbb eseményei: Szombaton este hatkor a váci püspökség idei újmiséseinek primíciája, utána körmenet és járműszentelés. Vasárnap délelőtt negyed 10-től Keresztes Szilárd görög katolikus püspök katekézise a zsinat Szentírásra és Szent Hagyományra vonatkozó tanításáról. 11 órakor ünnepi szentmise, főcelebráns és szónok Palánki Ferenc váci ségédpüspök. A szentmise után történik a nagyszülők megáldása. A kétnapos búcsú részletes programja a kegyhely honlapján olvasható: www.szentkut.hu. Minden búcsújárót szeretettel várnak a nemzeti kegyhelyet gondozó szentkúti ferencesek.
Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont
20-775-3366