Pálfordulás ünnepe Szabadkán

ImageJanuár 25-én, Szent Pál apostol – a Szabadkai Egyházmegye védőszentjének – ünnepén több ünnepélyes megemlékezésre került sor.

 

 

 

Január 25-én délelőtt 10 órakor ünnepi búcsús szentmisét tartottak a „Paulinum” egyházmegyei kisszeminárium kápolnájában. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját. A szentmisét Eugenio Sbarbaro belgrádi apostoli nuncius vezette. Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára magyar nyelven szentbeszédet mondott, Kiro Stojanov szkopjei püspök pedig horvát nyelven prédikált.

Délután a püspökség épületében megtartották a második regionális egyházak-közti konferenciát, melyen részt vettek a térség keresztény püspökei. Ezután került sor az ünnepélyes szentmisére a
Szent Teréz székesegyházban, amelyen jelen voltak az említett püspökökön kívül a keresztény egyházak hívei, a helyi önkormányzat és a diplomácia képviselői is. A szentmisét Pénzes János szabadkai megyéspüspök mutatta be, míg a szentbeszédet magyarul Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendes, horvátul pedig Stanislav Hočevar belgrádi érsek mondta.
Pénzes János bevezető szavaiban kiemelte: „Megköszönjük a mindenható Istennek mindazt, amit Szent Pál apostol közbenjárására tesz értünk. Ma van negyven éve annak, hogy VI. Pál pápa aláírta a „Preclarissimi Pauli” szavakkal kezdődő bulláját, amellyel az addigi Bácskai Apostoli Adminisztratúrát önálló Szabadkai Egyházmegye szintjére emelte”.
A szentmise végén Irinej bácskai pravoszláv püspök szólt néhány szót az egybegyűlt hívekhez. A szertartás végén a püspökök megáldották jelenlévőket, ki-ki a saját rítusa szerint – olvasható a Szabadkai Egyházmegye honlapján.

Magyar Kurír

 

Image 

 

Image 

 

Image