Ma van Vízkereszt

Háromkirályok imádása A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet általában január 6-án ünnepelnek, ám sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el az egyházi ünneplését.

 

 

 

A nyugati kereszténység minden évben ekkor emlékezik meg a napkeleti bölcsekről, Gáspárról, Menyhértről és Boldizsárról. Ezeknek a neveknek mind január 6-án van a névnapja. A keleti keresztény egyházak Jézusnak a Jordán folyóban való megkeresztelkedését ünnepelik ezen a napon. (Egyes keleti keresztény egyházak január 6-a helyett január 19-én tartják.)

 Az ünnep magyar elnevezése legismertebb szertartásából, az életet adó, a tisztító víz megszentelésének, „megkeresztelésének” hagyományából ered. A profántól, hétköznapitól elkülönített, megszentelt vagy megáldottnak, így a víznek is különleges jelentősége van az egyházi szertartásokon, és a liturgián kívüli tevékenységekben, valamint a néphitben is fontos szerepet játszik. Vízkereszt ünnepe a „karácsonyi tizenketted” (tizenkét napos ünneplés) utolsó napja és a farsang kezdete.

Erdélyben a római katolikus egyház szokásrendje szerint a házszenteléskor a kántor a C-M-B betűket lírja fel az ajtófélfára, utána pedig a megkezdődött esztendő számát. Eredetileg ugyanis egy latin áldás kezdő betűi: Christus Mansionem Benedicat, Krisztus áldja meg a tartózkodási helyünket, ő, aki mindig itt van velünk. A C-t G-nek olvasva tulajdonították a kezdőbetűket Gáspár-Menyhért-Boldizsár legendás neveinek.

A napkeleti bölcsek bibliai eseményét olvasva Máté evangéliumából (2, 1-12) elgondolkozhatunk azon, hogy nemcsak az Isten indult el felénk (ezt ünnepeltük karácsonykor: megtestesült, megszületett), hanem az ember is „mozgásba lendül”.

A mágusok, a „háromkirályok” – akkor is, ha történetük legendás elemekkel színeződött – kétségkívül jelentik a népek, nemzetek, az egész világ keresését és a megtalálás örömét, ami valójában ennek a mai napnak a mondanivalója.

(www.kaplonyibaratok.ro)