2011. augusztus 20. Nemzet Kenyere Ünnep

Pécs Sétatér

 

A Nemzet Kenyere koncepció célja, hogy a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálva Pécs városában hagyományt teremtsen. Idén augusztus 20-án délután, a pécsi Sétatéren ünnepi műsor keretében felszentelésre kerül a nagy „Nemzeti Kenyér”.
A program lényege, hogy 2011. július végén valamennyi magyarországi megyéből (20 megyei Agrárkamarától és 7 Megyei Jogú Városból is), továbbá a környező országok magyarlakta területeiről (8 határon túli magyar szervezetektől) 10-10 zsák (250 kg) adott évben termett búzát szállítunk Mohácsra, amelyet augusztus 13-án az Összeöntés Ünnepének alkalmával, rendezvénnyel egybekötve megőröljenek. A pécsi Nemzet Kenyere Ünnep az augusztus 20-ai programok keretei között kerül lebonyolításra.
Az ünnepi műsor során felszentelésre kerül a nagy „Nemzeti Kenyér”, illetve a kicsi cipók is, amik adomány ellenében „megvásárolhatók” lesznek. Az adományt Pécs Megyei Jogú Városa a „Nekem nincs ebédem” Pécsi Jótékony Nőegylet javára ajánlja fel. A sütésen felül megmaradt összes búzát a nemzeti összefogás nevében felajánlják a dévai Szent Ferenc Alapítvány részére.
Búza adomány - a jelenlegi állás szerint - 20 területi Agrárkamarától, 5 megyei jogú városból, 8 határon túli településről érkezik. (Mindenhonnan kb 250 kg.) Összesen közel 9 Tonna búza felajánlás valószínű. 20 Területi Agrárkamarától 250 kg (5-5 db 50 kg-os zsák). A következő Agrárkamaráktól várható 5000 kg búza:
Baranya Megyei Agrárkamara, Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara, Békés Megyei Agrárkamara, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Agrárkamara, Budapesti Agrárkamara, Csongrád Megyei Agrárkamara, Fejér Megyei , Agrárkamara, Gyõr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara, Hajdú-Bihar Megyei Agrárkamara, Heves Megyei Agrárkamara, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Agrárkamara, Komárom-Esztergom Megyei Agrárkamara, Nógrád Megyei Agrárkamara, Pest Megyei Agrárkamara, Somogy Megyei Agrárkamara, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara, Tolna Megyei Agrárkamara, Vas Megyei Agrárkamara, Veszprém Megyei, Agrárkamara, Zala Megyei Agrárkamara)
Megyei Jogú Városoktól 250 kg (5-5 db 50 kg-os zsák). Sok megyei jogú város maga is részt vesz az eseményben saját szervezésű hozzájárulással, több város azonban saját maga nem küld, csak a megyei agrárkamara által képviselteti magát. Eddig 9 megyei jogú város jelezte biztosan, hogy küldenek búzát (Békéscsaba, Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Tatabánya). A megyei jogú városoktól összesen kb. 1500 kg / 1,5 T búza várható.
Simon Péter katolikus esperes, dr. Kancz Csaba Tatabánya MJV alpolgármestere, Hamar László református lelkész (infotatabanya.hu)
A határon túlról
12 határon túli szervezetnek küldtek felkérést, amiből 8 szervezet fogadta el és küld búzát, számukra nem szabták meg a mennyiséget, hanem azt kérték, hogy annyit küldjenek, amennyit tudnak. Ezek alapján az alábbi helyekről az alábbi mennyiségeket várják (összesen kb. 2000 kg-ot):
- Burgenlandi Magyar Kultúregyesület kb 50 kg
- Romániai Magyar Gazdák Egyesülete kb. 300 kg
Hargita megyében három csíki vállalkozó adományozott összesen 250 kg búzát, amelyet Mohácsra az összeöntés ünnepére szállítanak. - Annak ellenére, hogy Csíkban későre érik be és kevés a jó minőségű búza, úgy gondoltuk, hogy fontos, hogy csíki búza is jelen legyen a nemzet kenyerében – mondta Bartók Levente csíkmadarasi vállalkozó.
- A Harmopan örömmel támogatja a nemzetépítő programokat, ha szükség van ránk, szívesen segítünk. Külön örömünkre szolgál, hogy az ez alkalommal begyűjtött búza egy része a Szent Ferenc Alapítványhoz kerül, hiszen nekünk speciális kapcsolatunk van az alapítvánnyal, elsősorban a Hargita megyei otthonait »pátyolgatjuk«” – fűzte hozzá András Ignác, a Harmopan igazgatója.
- Nagy, szimbolikus erővel bír ez a gesztus – reagált Balázs Melinda Erzsébet, az alapítvány csíkszeredai házának vezetője. „A társadalom peremére kisodródott családok gyerekeit fogadjuk be, biztosítjuk számukra a továbbtanulást, hogy társadalmunknak hasznos tagjai legyenek, és ez egy nagyon pozitív visszajelzés, hogy nagyon sokan szorítanak nekik – jegyezte meg a nevelőnő.
- Hargita Megye tanácsa kb. 300 Kg
- Kovászna Megye Tanácsa kb. 250 kg
- Szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (Szlovákia) kb. 100 kg
- Észak Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (Szerbia) 500 kg
- Zentai Gazdakör (Szerbia) 500 kg
- Rimaszombati Polgári Társulás kb. 300 kg.
- Muravidéki Magyar Önkormányzati nemzeti Közösség kb.200 kg
A búzaadományok szállítását a Neolit Kft. vállalta fel. A szállítmányozó cég saját költségén gyűjti az ország különböző területeiről, valamint a határon túli területekről a búzafelajánlásokat, és a szigetvári malomba szállítja. A Neolit Kft. külön Nemzet Kenyere logóval ellátott teherautót bocsátott rendelkezésre, mellyel végigjárják a helyszíneket.
Összeöntés Ünnepe - 2011. augusztus 13. szombat, Mohács - Vizimalom
Az Összeöntés Ünnepe alkalmával a búzaadományok jelképes mennyiségét (1-1db 10 kg-os zsák minden küldő területről) összeöntik, és az összeöntött búzából lisztet őrölnek.
Az ünnepségen részt vesz, és beszédet mond Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, Mohács Város polgármestere, dr. Korinek László Professzor a Nemzet Kenyere esemény eszmei szerzője, és a küldő szervezetek néhány képviselője.
Őrlés: Szigetvári Malom
A sütésre kerülő pékárukhoz szükséges liszt őrlését a szigetvári malom (Lamepé Kft.) vállalta fel. A malom az őrlésen felül a búza felhasználásig történő tárolásáról is gondolkodik.
A Nemzeti Pékáruk sütése
A pécsváradi Aranycipó Kft. vállalta a Nemzet Kenyere ünnepségre szükséges 3-5 kg-os nagy kenyér, valamint a 2-3000 kiscipó elkészítését saját termelési kapacitásai segítségével.
Nemzet Kenyere Ünnep – Pécs Augusztus 20. Sétatér
Az augusztus 20-ai Ünnepi műsor a búza, az aratás, az új kenyér témakör köré épül fel ezzel is körbeölelve a Nemzet Kenyere eseményt. A Sétatéren felállított színpadon kb. 1,5 órás műsor keretében tematikus színi előadás, folklór műsor, zenekari fellépés szórakoztatja a megjelenteket.
A színpadi program része lesz a Nemzet Kenyere esemény résztvevőinek ünnepi beszédei, Dr. Páva Zsolt polgármester, a Baranya Megyei Agrárkamara elnöke, egy határon túli küldő szervezet képviselője, valamint a nemzet lisztjéből sütött új kenyérnek és a kis cipóknak a felszentelése, melyben a Püspökség vállalt szerepet. Az ünnepség keretei között továbbá átadásra kerül 1-1 kis zsák összeöntött búza azoknak a szervezeteknek a részére, ahonnan az adomány búzák érkeztek.
Emellett ünnepélyes keretek között a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak Böjte Csaba Atyának adnak majd át egy szekérnyi búzát, jelképezve a nagy mennyiségű adományt. A nemzet lisztjéből készült kiscipók (kb 2-3.000 db) adomány fejében kerülnek „kiárusításra” az erre az alkalomra felállított kis sátrakban. Az adomány bevételét Pécs Megyei Jogú Városa a „Nekem nincs ebédem” pécsi Jótékony Nőegylet javára ajánlja fel.
2011. Augusztus 20. - Pécs, Sétatér
Program:
14:30-15:00 Térzene – Ércbányász Koncert Fúvószenekar
15:00-16:30 Nemzet Kenyere Ünnep - Aratóünnep (a Misina Táncegyüttes közreműködésével)
Közben: dr. Páva Zsolt köszöntője, az új kenyér megáldása (Garadnay Balázs Püspöki helynök),
17:00-17:45 Hangoló , Zenés Gyermekszínház
Mesterségek műsora: Látogatás egy malomban, pékségben, kovácsműhelyben. Egy elfelejtett mesterség - az ószeres.
18:00-18:45 Játék nyereményekkel gyerekeknek
19:00-20:30 No More Blues ünnepi koncert a pécsi Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Kamarakórusával
Kiegészítő programok:
Légvár
Arcfestés, lufi hajtogatás
Homokfestés
Játék sátor: Playstation plazma tv-re kötve
Játékok, nyereményekkel
Klasszikus játék verseny (marokkó, yo-yo, karika dobálás stb.)
Kézműves vásár
Kísérő program - augusztus 13.-a napközben 10 órától 18 óráig
Játék a várfalon - Népi játszóház
A belvárosban a Nyugati - Várfalsétány kertjében a MásKépMás E. E. Sz. Közhasznú Alapítvány az Egyensúlyban Élni Egyesület illetve az Esélyek Háza közös szervezésében játszóházat és hozzá kapcsolódó kísérő programokat szervez 8-tól 16 éves korig.
Program:
- Népi mesterségek bemutatkozása, (nemezelés, rongyszövés, csuhékötés, gyöngyfűzés egyéb kézműves foglalkozások), az elkészült alkotások elvihetőek!!
- Népzenei forgatag, táncház (mese, tánc, zene, humor).
- Népi játékok, és tollas, labdajátékok stb. egész nap.
Napközben üdítő és szendvicsek
Családsegítő szolgálaton keresztül, kísérővel érkezők számára útiköltség térítése!
További információ: www.maskepmas.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(A program PMJV Önkormányzatának támogatásával valósul meg!)