Szeptember 19-én avatja boldoggá Newman bíborost a pápa

ImageJohn Henry Newman bíborost szeptember 19-én, nagy-britanniai látogatása utolsó napján avatja boldoggá Benedek pápa Coventryben. A dátumot a boldoggáavatási eljárás posztulátora, Andrea Ambrosi erősítette meg a Kathpress hírügynökségnek.

A szertartásra Coventryben kerül sor, a pápa négynapos nagy-britanniai látogatásának záró eseményeként. Ambrosi szerint az anglikán egyház magas rangú képviselői is jelen lesznek az eseményen.
Különleges gesztusnak számít, hogy XVI. Benedek személyesen vezeti majd a boldoggáavatási szertartást, hiszen pápasága kezdetén úgy rendelkezett, hogy ezeken az eseményeken különleges küldött képviseli a Szentatyát.
A Szenttéavatási Ügyek Kongregációja 2009. július 3-án erősítette meg, hogy egy beteg gyógyulását csodának ismeri el – ami feltétele a boldoggáavatásnak.
John Henry Newman 1801-ben született Londonban. Anglikán lelkészként és az Oxford mozgalom vezetőjeként az 1830-as években azért küzdött, hogy az anglikán közösséget közelebb vigye a katolikus gyökerekhez. 1845-ben anglikán teológusként 44 éves korában katolizált, a XIX. századi egyháztörténelem egyik legkiemelkedőbb alakja. XIII. Leó pápa 1879-ben kreálta bíborossá. 1890-ben halt meg Birminghamben.
A pápalátogatás honlapja: www.thepapalvisit.org.uk
Magyar Kurír