Beszámoló-Európai Máriás Háló

 A 10. Európai Máriás Háló résztvevői a római Santa Teresa Couderc Zarándokközpontban10 éves az Európai Máriás Háló

Fennállásának 10 éves évfordulóját ünnepelte az Európai Máriás Háló. Az eseményre – amely a konferencia éves gyűlését is jelentette – 2012. szeptember 19–20-án a római Santa Teresa Couderc Zarándokközpontban került sor. Az európai Mária- és egyben nemzeti kegyhelyeket tömörítő Európai Máriás Háló idei találkozója több szempontból is rendhagyó volt. Bemutatkozott a konferencia új elnöke, az új lourdes-i püspök, nagyméltóságú Nicolas Brouwet, aki az európai szervezetet megálmodó és az év folyamán nyugdíjba vonult Jacques Perrier püspököt váltotta. A konferencia helyszínének kiválasztását és a résztvevő kegyhelyképviseleteket illetően is eltért az idei találkozó az előző években megszokott szervezéstől: a rendezvényre ugyanis azért Rómában, azaz „semleges” területen és nem a tagországok valamelyikének kegyhelyén került sor, mert a 10 éves Európai Máriás Háló évfordulós tanácskozására nem európai nemzeti kegyhelyek képviselői is meghívást kaptak. Így először a háló történetében az állandó tagok, Altötting (Németország), Brezje (Szlovénia), Czestochowa (Lengyelország), Csíksomlyó (Románia), Einsiedeln (Svájc), Fatima (Portugália), Gibraltár (Gibraltár), Knock (Írország), Levoca, azaz Lőcse (Szlovákia), Lourdes (Franciaország), Máriapócs és Mátraverebély-Szentkút (Magyarország), Mellieha (Málta), Vilnius (Litvánia), Walsingham (Nagy-Britannia), Zaragoza (Spanyolország) és Zarvanyica (Ukrajna) mellett jelen volt az indiai Vailankanni, a vietnámi La Vang, a brazíliai Aparecida, a ruandai Kibeho és a mexikói Guadalupe kegyhelyképviselete is. A konferencia első napján, szeptember 19-én André Jean-Marie Cabes atya, a Toulouse-i Katolikus Intézet munkatársa Mária az egyház életében és küldetésében címmel tartott előadást, majd ft. Horacio Brito lourdes-i, illetve ft. Carlos Cabecinhas fatimai kegyhelyigazgató arról beszéltek, hogy mi a két világhírű kegyhely jelentősége az ötven éve lezajlott második vatikáni zsinat dokumentumainak fényében. Az előadásokat követően a római találkozó résztvevői rövid, filmes bemutatók segítségével megismerkedhettek a nem európai Mária-kegyhelyek történetével és az ott zajló búcsús szokásokkal.
A találkozó második napján, szeptember 20-án nagyméltóságú Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa elnöke tartott előadást Fejlemények a zarándokok lelki gondozásában az utolsó zsinat hatására címmel.
A bíboros beszédét követően előbb munkacsoportokban, majd a 2012-es, jubileumi konferencia záró ülését is jelentő megbeszélésen Nicolas Brouwet püspök irányításával összegezésre, számvetésre került sor. A kegyhelyképviselők hozzászólásaikban levonták az elmúlt tíz évvel kapcsolatos tanulságokat, illetve azt gondolták végig, hogy a jövőben milyen formában folytassa tevékenységét, milyen feladatokat lásson el az Európai Máriás Háló. A küldöttek többsége a Háló máriás szemléletének hangsúlyozása mellett azt sürgette, hogy a továbbra is évente megrendezésre kerülő találkozókon az előadásokon kívül több csoportos megbeszélésre, ezek keretén belül pedig mélyrehatóbb és az eddigiekhez képest gyakorlatibb jellegű tapasztalatcserére kerüljön sor. A résztvevők azt javasolták, hogy az elmélyültebb munka érdekében a találkozók ezután ne két-, hanem háromnaposak legyenek.
Három magyar kegyhely négy képviselője (balról jobbra): Kapin István (Máriapócs), fr. Orosz Lóránt és fr. Kálmán Peregrin (Mátraverebély-Szentkút) és fr. Urbán Erik (Csíksomlyó)A római tanácskozás magyar szempontból kiemelkedő eseménnyel zárult: az Európai Máriás Hálóba első alkalommal meghívott, a fr. Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató és fr. Orosz Lóránt által képviselt Mátraverebély-Szentkút római katolikus nemzeti kegyhelyet a konferencia felvette állandó tagjai sorába. Eddig Magyarországot a görög katolikus rítusú nemzeti kegyhely, Máriapócs képviselte. Nagy-Britannia mellett Magyarország a másik tagország, amelyik ettől kezdve két különböző felekezetű nemzeti kegyhellyel van jelen a Hálóban. Mint ismeretes, a tavalyi házigazda Walsinghamből mind a katolikus, mind az anglikán kegyhely vezetője tagja a szervezetnek.
Az Európai Máriás Háló következő tanácsokozására 2013-ban kerül sor: Máltán vagy Máriapócson. Amennyiben a következő hónapokban a magyarországi kegyhely nyeri el a rendezés jogát, az első lenne, amelyik másodszor szervezi meg a rangos találkozót.
Csíksomlyót idén fr. Urbán Erik templomigazgató és alulírott képviselték.
Borsodi L. László
ferences sajtóreferens

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Amikor haraggal, gyűlölettel vagyunk egymás iránt, áskálódunk és rágalmazunk, akkor nem a Szeretet Istenének befolyása alatt vagyunk, hanem a sötétség, a félelem, a bizalmatlanság, a kishitűség útján járunk. Akkor a gonosz lélek munkálkodik a mi szívünkben. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért és Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina és Kende napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A Szentírás szava

A hitünk egyik forrása a Szentírás szava (ki lehet azt is forgatni, ha egy sort a lényegtől elszigetelten kiragadnak belőle), a másik a hívek évszázadokra visszamenő meggyőződése, ezt nevezzük szent hagyománynak.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube