Óceán is volt a Marson?

ImageA Marsnak valamikor lehetett egy nagy óceánja, éghajlata pedig esős volt – állapította meg egy hétfőn megjelent új tanulmány.


 

 

 

 

A tudományos cikk a Mars régebben felfedezett völgyhálózata alapján vonta le a következtetést. Évtizedeken át folyt a vita arról, hogy ezeket a völgyeket az esővíz következtében fellépő erózió hozta-e létre vagy a talajvíz mozgása.

Mivel megfelelő folyómedrek hálózata nincsen a Marson, így eddig az eső okozta eróziót nem tartották valószínűnek, de a legújabb amerikai műholdas felvételek szerint a völgyek alakja, elhelyezkedése arra utal, hogy esős erózió alakította ki őket. Nehéz elképzelni bármilyen más okot, mint az esőzést – jelentette ki az Észak-Illnoisi Egyetem földrajzprofesszora, Wei Luo.
A völgyek száma sokkal nagyobb, mint eddig gondolták, és egy sávban helyezkednek el egy olyan terület mentén, amely a tudósok szerint egykor óceán lehetett a Mars északi féltekéjén. A tudományos elképzelés az, hogy az óceán fölött keletkezett felhőkből alázúduló esőzések alakították ki a partok közelében ezeket a völgyeket.
A tudósok szerint a Marsnak csak egyetlen óceánja lehetett, a bolygó északi féltekéjén. A déli féltekén csak kevés lehetett az esőzés, és ott nem alakultak ki ilyen völgyek.
A tanulmány – amelynek másik társszerzője Tomasz Stepinski, a houstoni Hold- és Bolygókutató Intézet (LPI) tudósa – a Journal of Geophysical Research című folyóiratban jelenik meg.
hírTV/FH