Tízgyerekes székely család szilveszteri bulija

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_egyutt-a-nagycsalad-k.jpgVoltam már Budapesten a Fáy család találkozóján, Barátoson a Márk nemzetség népes összejövetelén, most a Hargita lábánál meghúzódó Erdőalján élő tízgyerekes Bara család hívott meg szilveszteri buliba.

 

 

A 63 éves Bara Gergely nyugdíjas utász egy ötgyerekes család tagjaként nőtt fel egy villanyáram nélküli havasi tanyán, az Úz-völgyében fekvő Csínodon.
Felesége, Irénke is a havason született egy Gyimesből ide honosodott család harmadik leányaként. Gergely 25, Irénke 20 éves volt, amikor összeházasodtak, majd a Hargitára vezető főút menti utászházba költöztek. Saját házat 1979-ben vásároltak Erdőalján.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_malacpecsenye-k.jpgMár házasságuk első esztendejében kislányuk született, Ildikó. Akár szöveges matematika példa is lehetne az, amit ő mondott 19 éves korában, amikor megkérdezték tőle, hogy mennyi idős: Én annyi, amennyi, anyám kétszer annyi, apám anyámnál öt évvel idősebb és együtt hárman 100 évesek vagyunk. Gerő, a jelenlegi csinódi boltos és a helyi gyógyfürdő működtetője 1975-ben született. Őt követi a sorban az Olaszországban dolgozó Attila, aki külföldi keresetéből Erdőalján épített családi házat. Az 1980-ban született Szilveszter is Olaszhonban találta meg a számítását. Kamionsofőrként rója Európa útjait, de itthon képzeli el a jövőjét, ezért épített házat a megyeszékhelyen. Marika Csíksomlyóra házasodott, Szabolcs komolyan udvarol egy szintén csinódi gyökerű hajadonnak, Gellért, Áron és az 1998-ban született ikrek, István és János még a szülőkkel laknak.
A tízgyerekes családfő szerint egy keresetből bővelkedni nem volt miből, de a jó Isten mindig megadta, amire szükségük volt. Az utász fizetést az állattartásból származó jövedelemmel pótolták. Olyan is volt, hogy 8-10 szarvasmarhát és 4-5 sertést tartottak. Gyerekeik belenevelődtek a munkába, ezért mindegyikük feltalálja magát a mai világban.
Van tíz éve annak, hogy együtt ünnepelt a család minden tagja. A mostani találkozót a három lánytestvér, Fikó Jutka, Margit és Irénke szervezték meg az egerszéki kultúrházban. A szilveszteri buliba hivatalos volt a három nővér összes gyereke és családjaik. Így gyűlt össze a kis unokákkal együtt a 41 fős újévköszöntő közösség.
A ünnepi lakoma egy ötcsillagos vendéglőben sem lehetett volna pazarabb. Volt itt sültekben gazdag előétel, ínycsiklandó húsleves, de az éjszaka fénypontját a két napig pácolt malacpecsenye jelentette. A 2013-as évet köszöntő torta legalább hat kilósra sikeredett.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_kivansaglampas-k.jpgÉjfélkor a család kívánságait tíz papírlámpás röpítette a csillagok felé. Hajnaltájban Bara Gergely családfő halkan fogalmazta meg, hogy ehhez a nemzetet építő vállalkozáshoz nagy hit kellett. Erdőalján minden vasárnap ott vannak a misén, és amikor csak tehetik, hétköznap is bejárnak templomba Szeredába.
Sepsiszéki Nagy Balázs

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Minden, ami létezik ezen a földön, egymásra találásból születik. A napfény rátalál a vízpárára és felemeli magával az égbe. Az egész emberi test egy hatalmas összetartozás, szolidaritás: sejtjeink, szerveink egymást kölcsönösen segítve létben tartják egymást. A férfi és a nő egymásra találásából, szeretetben való összeforrásából születik a gyermek. A bűn a másiktól való tudatos elfordulás következménye. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. szeptember 26. szombat, Jusztina napja van. Holnap Adalbert napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

„Jöjj, és kövess engem!”

Jézus nem ültette le szépen maga köré az írástudókat – mondván: „a szó elszáll, az írásmegmarad” –, hogy lediktáljon nekik egy „projektet”, pontos menetrendet az Ő követéséhez.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube