Elégedetlenek a nevelőszülők

ImageA kevés ruhapénz és napi élelmiszer-támogatás, valamint a szabadságpénz hiánya miatt elégedetlenek a hivatásos nevelőszülők. A Háromszék laphoz eljuttatott panaszlevelükre Vass Mária, a megyei szociális gondozói és gyermekjogvédelmi hatóság igazgatója adott választ, aki szerint a hivatal mindent megad a nevelőknek, amit a törvény előír.


Kovászna megyében közel kétszáz hivatásos nevelőszülő gondoz több mint háromszáz gyermeket, akit szülei elhagytak, illetve azért mondtak le róla, mert nem tudják őt felnevelni. Az egészséges gyermekeket kettesével helyezik el nevelőknél, a fogyatékkal élőket egyenként. A hivatásos gyermekgondozást egyesek huszonnégy órás munkahelynek tekintik, és eszerint várják a javadalmazást, mások szintén kereseti lehetőséget látnak a fizetett gyermeknevelésben, de nem panaszkodnak az anyagiak miatt, mert amikor ezt választották, tudták, hogy mivel jár. Tudták, hogy a munkanap nem nyolc órát tart, a munkahét nem öt napot, nincs külön megfizetett szabadság, és a nevelő az év minden napján felel a rábízott gyermekért. Hogy mégis legyen egy kis felszusszanás, a gyermekvédelmi igazgatóság egyhetes ingyenes táborba viszi nyaranta a négy-öt évnél nagyobb gyermekeket.
Ha a juttatások nem elegendőek a gyermekek nevelésére, azért nem a hivatal, hanem a vonatkozó törvény okolható — mondta Vass Mária. Felsorolta, hogy mit kapnak az államtól a hivatásos nevelők, és hangsúlyozta, mindig időben folyósítják a fizetéseket és más természetű járandóságokat. Minden gyermek kap állami gyermeksegélyt, napi 8,3 lejes élelmiszertámogatást, havonta 90 lejes elhelyezési díjat, korosztálytól függően évente 400—800 lejes ruhapénzt, amit negyedévenként osztanak ki a nevelőszülőknek. A hivatásos gondozók átlagban havi nettó 800 lejes fizetést kapnak egész évben, különleges esetben, például ha megbetegszenek, kérhetik a gyermekek ideiglenes elhelyezését máshol. Az igazgató szerint minden akkreditált nevelő előre tudta, hogy saját otthonában kell gondoznia a rábízott gyermekeket, ha valaki időközben mégis rájön, hogy ezt nem tudja vállalni, felmondhatja a munkaszerződést.
Fekete Réka, Háromszék