Húshagyó kedd Pusztinán

ImageMint minden évben, az idén is megtartottuk a húshagyó keddi szokásokat a pusztinai Magyar házban.

A hagyományőrző csoporttal és a gyerekekkel, akik részt vesznek a magyar oktatási programban, közösen szerveztük meg az eseményt.

Nagyon hiányzott Bogdán Toader hedegüsünk, aki mindig húzta a talpalávalót. Ezelőtt egy évvel elhunyt, "Isten bocsássa bűneit". Zeneileg sokat köszönhetnek neki a pusztinaiak, több mint fél évszázadig örvendeztette muzsikájával a falut, mindig rendelkezésre állt, ha hívták.

Image 

Ennekelőtte, húshagyó kedden táncot rendezett a falu fiatalsága, általában azok a legények rendezték, akik közvetlenül a katonaság előtt voltak. A táncot egy öreg házban rendezték. A nappali tánc esti bállal folytatódott. De nemcsak a fiatalok, hanem minden nemzedék, evéssel, ivással búcsúzott a farsangtól. Ki kellett mulatniuk magukat, mert a böjt ideje alatt nem lehetet még guzsalyosban sem járni, de ha mégis, akkor nem lehetett vigadni, énekelni, táncolni. A táncot egy szál hedegűvel is meg tudták tartani.

Image 

Húshagyó kedd estére, ha vártak vendégeket, ha nem, minden háznál rotyogott a tűzhelyen a galuska, palacsintát, pánkót, sütöttek. Az asszonyok reggel elvágták a tyúkot, megfőzték, a levéből édeslaskást főztek. A tyúknak a beleiből (aprólékaiból), tojásból s hagymából szoktak csinálni egy tölteléket, s megtöltik a tyúkot. Oztá' béteszik a kemencében s megsütték; a puliszka még az ünnepi asztalról sem maradt el, az is része volt a húshagyó keddi ünnepi ételnek.

Image 

Hamvazószerdán minden háznál a háziasszonyok hamuból főtt lúggal kimostak minden fazekat, edényt, amibe hús kerülhetett. Mert nem lehetett hús és zsír érintette edényekben hét hétig ételt készíteni. A bükkfa hamuból készült lúg erősebb volt. Ezzel kezdetét vette a nagyböjt.

Image 
Szerdán ünnep volt, nagymisére mentek, ahol a pap behamvazta a misések fejét. Mindenki számára szigorú böjtnap volt a szerda és a péntek. Igazi böjtös ételeknek számítottak a törött fuszulyka, de a somos és forrázott szilvás fuszulykaleves is népszerű böjtös étel volt.

Lejegyezte

Nyisztor Ilona