Márciusi gyógynövények

ImageAz évezredek óta széles körben használt gyógynövények között fontos helyet foglal el a koratavasszal megjelenő martilapu és csalán. Az Egészség oldalban nem először írtunk már a két növény gyógyhatásairól. Ezúttal csak felfrissítjük a legfontosabb tudnivalókat.

Martilapu
A növény Európa, Ázsia, Észak­Afrika nedves talajú élőhelyein honos. Magányos, élénksárga fészkes virágait február-márciusban hozza, pikkelyleveles száron. Nagy, szív alakú levelei később fejlődnek. Ezek képezik a drogot.
lsősorban légzőszervi betegségeknél veszik igénybe, mivel csillapítja a légutak irritációját és a köhögést, de egyéb belső gyulladások esetén is szóba jöhet mint adalék. Magas C-vitamin- és cinktartalma révén serkenti az anyagcsere-folyamatokat és a szervezet védekezését. Elősegíti az inzulin, valamint az ivarsejtek termelődését. Külsőleg kelések, pattanásos bőr, szájnyálkahártya-gyulladások kezelésére alkalmazzák.
Kis mennyiségben tartalmazza a májkárosító pirrolizidin alkaloidot, amely ugyan a vizsgálatok szerint főzéskor elbomlik, de azért nem árt az óvatosság.
Csalán
A növény az északi féltekén mindenütt honos, lágy szárú növény. Levele és gyöktörzse a drog. Erdőszéleken, parlagokon, nitrogéndús talajon tömegesen él.
Hatásai: vértisztító, vizelethajtó, keringésjavító, erősítő, roboráló. Méregtelenítő, valamint húgyúti bántalmak, köszvény, reuma és ödéma elleni keverékekben mindig helyt kap. Remek vitamin- és ásványianyag-pótló, ezért immunerősítésre, vérképzés elősegítésére, betegség utáni lábadozás gyorsítására is jól alkalmazható. Serkenti a tejválasztást. Cukorbetegek számára is kedvező. A gyöktörzs kivonatával fejproblémákat, és prosztatabetegségeket kezelnek.
Újabb kutatási eredmény szerint a csalánkivonat az afrikai szilvafa kivonatával összekeverve gátolja azokat a hormonális változásokat, amelyek nagy valószínűséggel a prosztata-megnagyobbodás kialakulásában szerepet játszanak.
A csalán a szénanátha tüneteinek is egyik jól bevált ellenszere. A pollenre és más allergénekre reagálva az allergiás szervezet egy gyulladást okozó vegyületet, hisztamint termel, amelynek hatására orrdugulás és könnyezés lép fel. A csalánban viszont egy olyan flavonoid van, a quercetin, amely képes meggátolni a hisztamin termelődését.
Terhesség esetén a magzatot erősíti, de vigyázni kell az adagolásával, mert méhösszehúzódást okozhat.
www.nyugatijelen.com