A székelyudvarhelyi ferences házfőnők beszámolójából

Ezen a héten, Kedden este, 6 óra körül jött a tragédia. Mégpedig a másik felől. Udvarhelynek a Szombatfalvi részét érintette, a vasút kifogta. De addig kerítéseket szaggatott, autókat vitt. A szombatfalvi pap a saját udvarán levő autóját a harmadik szomszédig vitte. A nagy baj nem Udvarhelyen van, hanem a dombon túli részen: Farkaslaka, Szentlélek, Malomfalva és lefelé. Én ezekben a háromban jártam. Farkaslaka szűkebb völgy, házak, gazdasági épületek, stb. Ház ha nem is dőlt össze, de benne nem maradt semmi.


Kedves Testvérek!

Az árvizekkel kapcsolatban:

A múlt héten a szarkakői részen volt kisebb felhőszakadás, Udvarhelyről Csíkszereda felé menet jobb felől. A nővérek leendő óvodájával szemben van egy picike patak, az okozott áradásokat. Személyi baleset nem lett, csak a víz több helyre is bement, így a nővérek garázspincéjét is felvette a víz. Hozzánk, az udvarra is benézett a víz, de semminek sem mondható, mert a tömbházak felé zuhogott be az egész.

Ez volt a prelúdium.

Ezen a héten, Kedden este, 6 óra körül jött a tragédia. Mégpedig a másik felől. Udvarhelynek a Szombatfalvi részét érintette, a vasút kifogta. De addig kerítéseket szaggatott, autókat vitt. A szombatfalvi pap a saját udvarán levő autóját a harmadik szomszédig vitte. A nagy baj nem Udvarhelyen van, hanem a dombon túli részen: Farkaslaka, Szentlélek, Malomfalva és lefelé. Én ezekben a háromban jártam. Farkaslaka szűkebb völgy, házak, gazdasági épületek, stb. Ház ha nem is dőlt össze, de benne nem maradt semmi. Szentlélek hasonló ahol érte, Malomfalván a súlyosabb. A víz az ablakok felső szintjéig ért, Malomfalván az emeletes ház felső ablakának a közepéig. Tehát ilyenek is vannak, és nem egy házzal. Számokat nem tudok mondani... több százról van szó. Malomfalván pl. székely kaput nem nagyon lehet találni.

Farkaslakán 3 halott, Szentléleken 2, Malomfalván 4, s talán ma találták meg az ötödiket. Malomfalván a halottak között van Szász Palinak (ismerős) az édesanyja, a kántornak az édesapja. Az embereken látszik a sokkhatás, mélyen lehangoltak, és most kezdik a romok eltakarítását. A segélyek egyre jönnek, ami a túlélést segíti. Termésük nagy része odalett. Kutakat, iszapos területeket fertőtlenítenek. A papjaik járják a falvakat, hogy szóbaállva az emberekkel egy kis reményt öntsenek beléjük. Tehát nemcsak az anyagi, hanem a lelki segélyre is nagyon szükség van. És jó tudniuk azt is, hogy más papok nemcsak segítik őket a hívekkel együtt, hanem imádkoznak érettük. Én is elsősorban ezt tudtam megerősíteni a testvérek részéről.

A hívek részéről a barát és Csíksomlyó, a bűnbánat és a lelki megújulás összekötődik. A rendőrség, a katonaság, a tűzoltóság nagyon együtt működik a néppel. És akkor nem beszéltem a többi, alsó falvakról, ahol egy csepp eső sem volt csak a víz jött, és van ahol kisebb utca tűnt el...

Tudomásom szerint nem lesz hivatalos gyűjtés, mert már annyi volt, de azért a karitász vezetők kérik, hogy ahogyan lehet tegyék meg az egyházközségek...

Az elsősegély már nagyjából lezajlott, az újjáépítésekre kell majd pénz. pl. ház építés, kijavítás, bebútorozás...mert csak a falak maradtak... várjuk a felajánlásokat. De ha lehet legfőképpen pénzben....

a többiről később...

Anaklét testvér

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Vannak nagyszerű gyóntatók, akik karizmaként kapták, hogy szinte belelátnak a lelkekbe, rátapintanak a gyenge pontokra, és jóságosan, irgalmasan, ha kell, határozottan vezetik az embereket. A jó orvos nem cukorkával gyógyítja a súlyos beteget, hanem ha szükséges, keserű orvossággal vagy esetleg fájdalmas műtéti beavatkozással.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 19. kedd, Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ki hiszi el ma már, hogy Isten a világot hat nap alatt teremtette?! 3/4

Még meg sem volt az emberiség, már a Jóisten tudta, hogy egyszer majd csinálni akarunk magunknak autót, mobiltelefont, mindenféle hasznos szerkentyűket, ezért az anyagvilágot úgy teremtette, hogy a föld mélye magában hordja a különféle ásványokat, amik ezek elkészítéséhez szükségesek.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube