A világ közönnyel fordul az iraki menekültek válsága felé

ImageAz Amnesty International humanitárius szervezet jelentése szerint a nemzetközi közösség nem foglalkozik kellően az iraki menekültek növekvő válságával, és a kötelezettségek nagy részét a két befogadó államra hárítja, vagyis Jordániára és Szíriára.


Ebből következően az említett két ország megerősíti az ellenőrzést határain, és lezárja a menekülő útvonalakat az Irakból érkezők elől. A szervezet elnöke szerint, ha a nemzetközi közösség nem talál módot arra, hogy egyenlően osztozzon az iraki menekültek védelmének felelősségében, mélyebb humanitárius válság alakul ki, és a térség politikai instabilitása is nő.
Eddig legalább négymillió iraki kényszerült elhagyni lakóhelyét, s ez a szám minden nap 2000 fővel nő. Szíria 1,4 millió menekültet fogadott be, Jordánia legalább félmilliót. További 2,2 millió iraki hazája más területein keresett menedéket. Az Amnesty International az ENSZ menekültügyi főbiztossága és különböző humanitárius szervezetek segítségét kéri, valamint az egyes államok támogatását Amman és Damaszkusz számára.

Vatikáni Rádió/Spesnet

Fotó: ccmep.org