Népszavazás; mikor és hogyan?

ImageKellemes meglepetésként ért a Székely Nemzeti Tanács vezetőinek ama bejelentése, hogy népszavazást akarnak-fognak szervezni a Székelyföld autonómiájáról. Kellemes meglepetés volt, egyszerű okból: évek óta írjuk, hogy az autonómia békés elérésére a legnagyobb esélyt az egész régióra kiterjedő népszavazás jelenti. 

 

 

Persze, kiindulva abból a feltételezésből, hogy a székely-magyar lakosság zöme elmegy szavazni és az autonómia mellett szavaz, ellenkező esetben ugyanis le kell vonni bizonyos következtetéseket.

Az SZNT vezetőségének fenti bejelentése egyébként felfogható nagyon-nagyon csendes elismeréseként annak a köztudott ténynek, hogy kudarcnak, zsákutcának bizonyult az eddigi taktika, mely megpróbált megfelelni az eléggé kusza romániai jogrendnek és „hivatalosan" akart faluról falura, városról városra ugrálva apró kis népszavazásokat elérni. Nagyon rossz elképzelés volt, nagyon rossz eredményekkel.

Egy, a Székelyföld egészére kiterjedő népszavazásnál már másként kell eljárni. Kiindulni abból a nyilvánvaló tényből, hogy a román államhatalom ehhez nem fog segítséget adni, akadályt viszont teremt eleget, mindent megtenni azért, hogy a lebonyolítás zökkenőmentes, az eredmény pedig kérdőjel nélküli legyen – kérdés például, hány tekintélyes nemzetközi szervezet vállalja majd megfigyelők küldését egy, a román állam által nem támogatott népszavazásra... Ám ha sikerülne megvalósítani a népszavazást és pozitív eredmény születne, akkor az eddig lesajnált, jelentéktelennek bemutatott autonómia-törekvések egy csapásra legitimitást nyernének. Azt a legitimitást, mely a székely nemzeti tanácsoknak jelen pillanatban – legyünk őszinték egymáshoz – nincsen meg.

A feladat tehát igen nehéz, de végre-valahára van esély a sikerre. Ha reálisan közelítjük meg a célt s az eszközöket. Azon bejelentés ugyanis, miszerint ennek a népszavazásnak Románia EU-csatlakozása előtt, azaz 2007. január előtt meg kell történnie, már hümmögésre készteti azokat, akik valamit konyítanak egy ekkora léptékű ügy megszervezéséhez. A Székely Nemzeti Tanács vezetői értsék meg: ha az általuk meghirdetett népszavazás ne adj, Isten kudarcba, érdektelenségbe fullad, azzal megadják a kegyelemdöfést nemcsak szerveződésüknek, de valószínűsíthetően a székely autonómia-törekvéseknek is. Ennek tudatában kell cselekedniük.

Szondy Zoltán, Hargita Népe

Forrás: http://www.erdely.ma

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Csak a mesékben él ronda, gonosz Vasorrú Bába és ártatlan, gyönyörűséges, csupa jóság Hófehérke. Csak a mesékben létezik, hogy minden fekete vagy fehér. Az életben csak árnyalatok vannak, a dolgok sötét- vagy világosabb szürkék. A világon minden embernek van esélye arra, hogy megtanuljon szeretni, hogy ő is elinduljon az élet útján. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 19. hétfő, Huba napja van. Holnap István napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ne beszéljetek...

A papok általában tudták, hogy a környezetükben ki jelentett, sőt voltak, akik maguk figyelmeztettek:
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube