55 éve, 1952-ben halt meg Budapesten (Göcsi) CSANÁDY György, a ma Székely himnuszként ismert dal szövegének írója. A Székely himnusz versét saját beszámolója szerint 1921-ben írta, a SZEFHE (az általa alapított és 25 évig vezetett Székely Egyetemista és Főiskolai Hallgatók Egyesülete) májusi nagyáldozat névre keresztelt évenkénti ünnepélyes találkozója alkalmából.

Bővebben: Népszavazás; mikor és hogyan?Kellemes meglepetésként ért a Székely Nemzeti Tanács vezetőinek ama bejelentése, hogy népszavazást akarnak-fognak szervezni a Székelyföld autonómiájáról. Kellemes meglepetés volt, egyszerű okból: évek óta írjuk, hogy az autonómia békés elérésére a legnagyobb esélyt az egész régióra kiterjedő népszavazás jelenti. 

Bővebben: Szórványban jobban fogy a magyarság [ 2006-09-07 ]Antal szerint, aki szociológus, az erdélyi magyar közösség létszáma a természetes szaporulat következtében évente átlag 10.000 fővel fogy, de mindezek mellett további 5.200 magyar nemzetiségű telepedik ki Magyarországra. Ugyanakkor évente még átlag 3- 4.000 magyar hagyja el Erdélyt más országért.