Mosonmagyaróvári adományok Csíksomlyóra

ImageBútorokkal, háztartási eszközökkel, konyhafelszerelési tárgyakkal megrakott teherautó indult útnak vasárnap Dévára a nyugat-magyarországi Mosonmagyaróvárról. Minden a csíksomlyói diákotthonba kerül.

 

 

 

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai árvaház alapítója legutóbb áprilisban látogatott az osztrák és szlovák határ közelében fekvő Lajta-parti városba, ahol Szabó Miklós polgármesterrel találkozott. Akkor fogalmazódott meg, hogy gyűjtést kellene szervezni az árvákat felkaroló atya Csíksomlyón elkészülő kollégiuma javára.

– Rövid idő alatt pozitívan álltak a jótékonysági akcióhoz a mosonmagyaróváriak, és egy teherautónyi bútor – ágyak, asztalok, székek –, háztartási eszköz, konyhai felszerelés gyűlt össze. A szállítmány vasárnap indult és hétfőn érkezett meg Dévára, ahonnan Csíksomlyóra hozzák. Felajánlásaikat sokan személyesen vitték el a mosonmagyaróvári városüzemeltető céghez, de többeknek a cég munkatársai segítettek a cipekedésben, az összegyűjtésben és a szállításban. A gyűjtés augusztus 15-én ért véget, s egy helyi vállalkozó vállalta a rakomány elszállításának költségeit.
- A szeptemberi iskolakezdésre ellátogatunk Csíksomlyóra. Gondolkodunk a testvérvárosi kapcsolat felvételén egy erdélyi várossal – említette a magyarországi városvezető. A Lajta-parti településen többször is szerveztek már gyűjtést, volt példa jótékonysági rendezvényre is a kárpátaljai rászorulók javára, de 1989-ben, a romániai rendszerváltást követően az erdélyi magyaroknak is eljuttatták adományaikat. Tavaly egy mosonmagyaróvári civil szervezet kezdeményezésére segítettek Böjte atya árváinak.

Mészely Réka

Hargita Népe