A boa otthon maradt, az öröm nem!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_103301.jpgNagy izgalommal várták idén a dévai gyermekek június elsejét. A helyi Szent Antal plébánián már jó ideje meghirdették, hogy igazi bűvész jön közéjük gyermeknap alkalmából. S hoz magával boát meg egyéb csuda állatot, amivel közelről is ismerkedni lehet a plébánia udvarán.

Hát a tervekbe jócskán belekavart a sűrűn lezúduló tavaszi zápor, a pandémia, a madárinfluenza meg ki tudja mi minden, de ez mit sem csorbított a gyermekek örömén. Igazi bújocskát játszottak a felhőkkel, ha kinn esett, bent daloltak, imádkoztak, falatoztak, ha kisütött a nap, örömmel táncoltak a latyakos gyepen.
Fr. Főcze Bonaventúra plébános, a gyermeknap idei fő szervezője már a déli gyülekezőn elmondta: ma minden másképp lesz, mint ahogy tervezték, de minden jobban, hiszen a Szentlélek gyakran „felturbózza” az emberi terveket. Sokszorosát hozza ki, annak, amit egyáltalán el tudunk képzelni.
A plébániai gyermeknap kiadós zivatarral indult. De senki meg nem ázott.  Bonaventúra atya biztatására a társaság apraja-nagyja templomba vonult, szentmise keretében adva hálát a gyermekekért, Isten áldását kérve mindannyiukra. Az egyetemes könyörgések rendjén a gyermekek ezúttal is megfogalmazták, mi mindenért hálásak a Jóistennek. Köszönetet mondtak szülőkért, nevelőkért, testvérekért, barátokért, napsütésért és zivatarért, és a prédikációban elhangzó történethez kötődve azt kérték: váljon minden ember tiszta szívűvé. Mire a mise véget ért, az eső is elállt, és a Szent Ferenc Alapítvány gyulafehérvári házából érkezett Böjte László és családja jóvoltából pár tucat kürtőskalács is elkészült. Úgyhogy a legapróbbak máris csillapíthatták éhségüket.
Közben megérkezett Szegedről a várva várt bűvész-csapat: Tar Lajos és Purecse István, akik a Piton Magic Show bűvész-szekcióját hozták el Dévára. Kiderült: az előadóművész hosszú évekig volt állatidomár, és aktuális show műsorában szerepet kap többek közt egy 6 méteres piton meg egy dél-amerikai aligátor. A határon azonban nem sikerült áthozni az állatokat, a madárinfluenza miatt még a galambokat sem. Ám néhány ügyesen betanított patkány mégiscsak eljött a dévai gyermekekhez. És hozzá rengeteg látványos bűvésztrükk: asztaltáncoltatás, pénzvarázslás, köteles, kártyás, bojtos műsorszámok. A gyermekek szájtátva, de árgus szemekkel figyelték a bűvészt, hátha sikerül rajtakapni, valami apró cselt eltanulni. Az előadó hangsúlyozta: ami a színpadon történik mind-mind illúzió. A vastapsot hozó trükkök mögött rengeteg munka, gyakorlás áll. A közönség soraiban többen fogadkoztak: bármennyit hajlandók lennének gyakorolni a „varázslás” eltanulása végett.
Az izgalmas előadás után jól jött lazításként egy kis falatozás. A plébánia munkatársai, szülők, pedagógusok alig győzték kenni a zsíros, lekváros, zakuszkás kenyeret. És közben elkészült a második adag kürtőskalács is. Erőt lehetett gyűjteni a hátralévő koncertre. Hiszen ez sem éppen passzív műsorszám volt. A plébánia keretében működő ifjúsági zenekar gyermeknapi koncerttel készült az alkalomra. És hát a közkedvelt Kaláka-dalok közé néhány mozgalmas cserkész-táboros dalt is becsempésztek. A végére pedig az Ördögútján is megtáncoltatták a közönséget.
A vidám napot lezáró ima előtt még szabadtéri játékra, fagylaltozásra is jutott idő. A gyermekek latyakos cipőkkel, némelyek maszatosan, jól kifáradva, de örömteli szívvel mesélték hazafelé a sok-sok élményt. Lefekvéskor ismét volt miért hálát adni!
Gáspár-Barra Réka
www.nyugatijelen.com