Ötödször volt jótékonysági nap Gálospetriben

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_gpetri_6_w_600_wm.jpgÖtödik alkalommal szerveztek jótékonysági napot az elmúlt szombaton a gálospetri Szentháromság Kollégiumban, ahol érmihályfalvi gyerekeket is nevelnek. Az ünnepi szentmise szónoka Böjte Csaba szerzetes volt.

Rekkenő hőségben kerestünk parkolót szombaton délben a gálospetri Szentháromság gyerekotthon előtti utcában, az autók sokasága jelezte, hogy idén is számos, az intézményt támogató barát, munkatárs fogadta el a meghívást a jótékonysági napra, köztük az érmihályfalvi Városháza képviselője is, aki most sem érkezett üres kézzel. Az egykori Frátrer kúria kertje most is szépen rendbe téve várta a látogatókat: kiültetett és cserepes virágok színkavalkádja állt ellen a perzselő napsütésnek, a gyümölcsfákon meggy, alma, barack érlelődött. Az épület mögötti alkalmi szabadtéri konyhában már készült a közös ebéd, az asztalok fölé sátorlapot húztak árnyadónak. Néhány gyerek kíváncsian figyelte, majd üdvrivalgással nyugtázta, amikor "felépült" a későbbi szórakozást biztosító ugrálóvár. Az ünnepség szabadtéri szentmisével kezdődött, melyet Bogdán István érmihályfalvi, a gálospetri római katolikusokat is pásztoroló plébános imája előzött meg. A plébános Bakos Gábor káplánnal, illetve Böjte Csaba szerzetessel, a gálospetri otthont is magáénak tudó dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjével (aki előző napon lett Székelyhíd díszpolgára) celebrálta a misét. Prédikációjában Böjte Csaba a Szentháromság mibenlétét elemezte. Kifejtette: az egyistenhívők általában az Úrról úgy beszélnek, aki előtt csak leborulni lehet, aki "dirigál", akivel nem barátkozunk. Ezzel szemben Jézus mondja: "gyertek hozzám", hiszen ő a szeretet istene. A Szentháromság tagjai között szeretetközösség van, a keresztények számára isten nem egy elérhetetlen entitás, hanem "aki meghív asztalához", megosztja velünk örömét, hogy mi is szeretetközösség legyünk. A szerzetes kifejtette: a Szentháromság = megfogjuk egymás kezét, segítünk egymásnak. 
Felelevenítette, milyen romos, gazos épületből és udvarból lett széppé az otthon, az összefogásnak köszönhetően. "Őseink hont foglaltak, nekünk csak meg kellene vigyázni", mondta, hozzátéve: csak ott nem lehet megélni, ahol nincs szeretet. Azoknak is üzent, akik a közelmúltbeli pápalátogatás okán elégedetlenek: gondoljanak arra, hogy csupán 70 évvel korábban a hite megvallásáért Márton Áron püspököt bebörtönözték, most Ferenc pápa a Székelyföldre látogatott, ahol a magyar és a székely himnusz is felhangzott ez alkalomból, miközben lobogtak a nemzeti zászlók. Mi ez, ha nem az Atya munkálkodása?, tette fel a választ nem igénylő kérdést. A szentmise után, melyen közreműködött Bokor János érmihályfalvi kántor és Bara Dávid, Kosza Erzsébet otthonvezető mondott köszönetet a résztvevőknek egyrészt megjelenésükért, másrészt, hogy az év egészében támogatják őket. Ennek jelképes viszonzásául egy műsort mutattak be a gyerekek, melyben az otthonvezető is szerepet vállalt, s mely vidám jelenetekből állt. A debreceni Linedance Club tagjai idén is bemutattak néhány country-western stílusú tánckoreográfiát, majd feltálalták a már említett ebédet, melynek fogyasztása közben, majd utána is lehetett ismerkedni a gyerekotthon kis lakóival, az intézmény mindennapi életével.
(Bihari Napló)
www.ermihalyfalva.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Nincs olyan reggel, hogy Isten ne indítana bennünket a jóra, a szépre, amikor fölkelünk, nincs olyan rossz tett, amely után belülről ne birizgálna: menj, békülj ki, kérj bocsánatot, kezdd újra! (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. szeptember 30. szerda, Jeromos napja van. Holnap Malvin napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az Ő „kezébe kapaszkodva”

Mária szeplőtelen fogantatását, istenanyaságát hívő, valló ember számára egy új világ nyílik ki. Mikor Isten tőlem kér valamit, nem azt nézem, hogy mihez érzek magamban fizikai, lelki, anyagi erőt, hanem a Szűzanya példája nyomán, az Ő „kezébe kapaszkodva” képessé válok alázattal, mindig Istenre figyelő lélekkel teljesíteni kívánságát.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube