A virágok pompája örömöt szül bennünk

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Viragok_pompaja/thumbs/642_754_b.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Viragok_pompaja/thumbs/642_754_b.jpg

ImageKinyílott már a kékberek, alázatos kacérsággal, a sarjadó füszálak közül kancsigattak ránk azok a csodálatos, Isten arcát felcsillantó virágok. Hívatásuk, hogy gyönyörködtessenek, örvendeztessenek bennünket, hogy egymás szívébe ünnepet,testvéri, baráti szeretetet tápláljanak.


A tegnap virágot szedtünk a gyermekekkel.


Kinyílott már a kékberek, alázatos kacérsággal, a sarjadó füszálak közül kancsigattak ránk azok a csodálatos, Isten arcát felcsillantó virágok. Hívatásuk, hogy gyönyörködtessenek, örvendeztessenek bennünket, hogy egymás szívébe ünnepet,testvéri, baráti szeretetet tápláljanak.


Az Úr így teremtette a mi szívünket, hogy a madarak éneke és a virágok pompája örömöt szüljön bennünk. Érdekes, hogy a gyermekek figyelmét nem kell felhívni a virágok, az erdő, a madarak szépségére.


Bennük van a Mindenható Isten pompája iránti vonzalom. Ez egy olyan csodálatos vonásuk, mely önkéntelenül is Istenre irányítja a gondolataimat. Járva a Dévai, Vajdahunyadi, Zsil völgyi és Székelyföldi nyomortanyákat, az ember sehol nem lát virágot.


A virágot öntözni kell, le kell törölni róla a port, óvatosan, gyöngéden kell viszonyulni hozzája. Ezek a lelki vonások kellenek az udvarláshoz, a gyermekneveléshez, az iskolai sikerhez és munkahelyi közösségbe való beilleszkedéshez is. A fejlődésben lévő gyermek testének kell a gyümölcs, kell a zöldség, hús, méz, kenyér, csokoládé, tej, cipő és sok más dolog. Mindazonáltal viszont a benne lévő szépet, gyermeklelkűséget kell táplálni, át kell menteni a felnőtté válásuk folyamatán. Így tudnak majd otthont teremteni,  díszteritékes ünnepi ebédet ülni és szomjazni a teremtett világ káprázatos szépségének a megismerését.


Milyen szép volna ha a székesfehérvári jó emberek közössége, szószerint fel tudná virágoztatni a házunkat. Nagyon örülnék ha összegyülne valamennyi muskátlipalánta és más cserepes virágok. Az áruk esetleg nehezebben gyűlne össze, de ha valaki erre a célra pénzt adományozna, akkor én vásárolnék virágot. Ami kevés pénzünk van azt élelemre, gyógyszerre, rezsi költségekre, üzemanyagra költjük. Persze még nincs egyetlen függönyünk sem, kevés a szekrényünk és a lakást díszessé tevő díszítőtárgyunk (képek, falvédők stb.). Én azonban a leginkább virágot szeretnék, a gyermekek számára.


Megtanítom őket, hogy gondját viseljék a virágoknak, hogy tiszteljék a szépet. Hihetetlen, hogy a virágok csupán napfényből, vízből és földből vannak. Az ember össze tudná kotyvasztani ezt a három dolgot úgy, hogy muskátli legyen belőle ? Az élet Isten ajándéka.


Szeretettel, Kolozsvári Tibor Tusnádfűrdőről 


Szerző:
Fotó: Márton Kató

 {zoomcat catid=66}