Gondolat

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Ferfi-lekigyakorlat-Tusnad-2008/viewsize/img_6685.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Ferfi-lekigyakorlat-Tusnad-2008/viewsize/img_6685.jpg'

img_6685.jpgLevél Kolozsvári  Tibortól, a Tusnádfürdői Szent László gyermekvédelmi központ vezetőjétől.

Hálás szeretettel osztom meg veletek,

Csaba t.

Sziasztok !
Csaba testvér mondta,hogy az elméletek nem adnak senkinek enni. Én is így gondolom. A minap az alábbiakban leírt dolgok foglalkoztattak. Megosztom veletek.
A kis Márta rajzán egy hunyorgó szemű, kandarított szájú napocska sárga fényével a földig omlik, kis ákombákom ceverék ölelésére. Rajta a nagy embernek nincsenek ujjai és szája sincs, mert befejezetlen a rajz. Nincs folytatása. A lány édesanyja haldoklik és mint régen, most se beszél. Nem simogat, mintha végérvényesen egyedül akarna maradni. Világosan látom, hogy most nem elég az igazság. Nem segít a gazság megértése, a család történetének megismerése. Az nem ad a lányoknak ruhát, sem ételt, sem jó szót.  Már nem számít, hogy hol maradt az az ölelés, az az anyaság,ami nem volt. Egyszerűen meg fog halni az az asszony. Az ő és a gyermekei életét szétdúlta a butaság és a bűn, mint megannyi gyermek életét. A szüleik számára nagyobb becs volt a saját csemegéjük, a szülői mivoltuk kárpótlása, mint bármi más, ami önön létük önzéssel karámolt áspisságán túl van. Ami számukra öröm, az a gyermekeik számára átok, ami az ő tudálékosságuk, az a gyermekeikre nézve zabolázatlan ménese a nyavalyáknak. Elméjük a hedon hórebhegye, ahol bevésetett az élet elmulaszthatatlan örömeinek sor-daléka.  Ami számukra a tettek okfejtése, az a gyermekeik számára csupán az éhség, a szorongás és a szeretetlenség magyarázata.  De ugye a magyarázatok nem adnak nekik enniük ?!
Az ami elmaradt a lányok eddigi életéből és ami hiányozni fog az ez utániból, az az édesanyjuk életéből is végérvényesen kitépetett.  A butaság és a bűnök által !
Így van az, hogy az ő okosságuk, a mi szemünkben butaság. Ami az ő szemükben nehéz, az  valójában az élet. De nem elég ennek az igazsága, mert az igazság nem segít. Az igazság ugyanis keresi a maga igazát, haragra is gerjed, nem is túl hiszékeny, nem is épp türelmes, és nem sok mindent visel el, mert bizony felrója a rosszat. De énnekem választott akarattal szeretnem kell a gyermekeket, az édesanyjuk megszépített emlékét, és a magaméval összefonódott sorsuk iránt is szeretettel kell viseltetnem. Ez a teher, ha éppen iga volna, édes és könnyű. Őszintén! Így abban lelem örömemet, ami a hitem szerint az élet.
Ugye a szeretet nagyobb mint az igazság?
Tibi !