Várkastélyt adományoztak a Bethlen-leszármazottak Böjte Csaba alapítványának

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_keresdi-varkastely-1.jpgA dévai Szent Ferenc Alapítványt létrehozó és immár Erdély-szerte több ezer gyermeket gondozó szervezet atyja, Böjte Csaba ferences szerzetes a Facebookon jelentette be pénteken, hogy az erdélyi történelmi Bethlen család leszármazottai az alapítványnak adományozták a keresdi várkastélyt.

Böjte Csaba így írt erről saját közösségi profilján:
„Nagy-nagy örömmel értesíthetlek benneteket drága barátaink, támogatóink, hogy a nagy múltú történelmi Bethlen család örökösei, jónak látták ránk bízni Erdély egyik legszebb történelmi épületét, a keresdi várkastélyt, melyben a Szent Ferenc Alapítvány képzési, nevelési központját szeretnénk berendezni.
Augusztus 10-én, vasárnap 12.00 órától szeretnénk együtt imádkozni, szentmise áldozatban Isten áldását kérni a következő 50 évre mindarra a munkára, mit Isten dicsőségére és népünk javára elkezdünk ezen a történelmi helyen.
Nagy szeretettel várunk! Csaba t.”
Segesvártól 12 km-re, a Dános-patak partján, dombok közt rejtőzve Keresden áll a Bethlen család ősi fészke; egykori kastélya, mára már elhanyagolt állapotú, bástyái közül csak kettő áll.
A reneszánsz stílusban épült várkastély alapjait még a 15. század közepén rakta le Miklós fia Márk. Az épület négyszögű udvar köré épült, lőrésekkel ellátott háromemeletes kerek tornyát domborművű őrző alakok díszítették. Az emeleti bejáratához balusztrádos lépcső vezetett a régebbi erődítési gyakorlatnak megfelelően.
Árkádos szárnyát, mely egyben a kastély legszebb része volt valószínűleg Bethlen György felesége, Károlyi Klára kezdte építtetni 1559-ben bővítették, régi részeit átalakították. Saroktornyának egyik rozettás ablakán feltüntetett monogram szerint: (M. B. 1598), fiuk Bethlen Mihály is részt vett az építtetésben.
1675-ben Bethlen Elek emelte erődítéseit. Ő írta meg a Bethlen család első történetét. Itt írta meg Bethlen Farkas is Erdély történetét.
A kastélynak különösen szépek díszesen faragott ablakkeretei és íves ballusztrádos tornácfeljárója is, mely némileg hasonlít a sárospataki Perényi-loggiára.
A várkastély jellegét külső megjelenésében és belső részleteiben nagyrészt reneszánsz elemek határozták meg, de fellelhetők régebbről megmaradt középkori részletei is, főként az egykori gótikus várkápolnában.
Végig a Bethlen család birtoka volt, a 20. század elején még lakták, majd a két világháború között elhagyták. Azóta fokozatosan pusztul, de helyreállítása megkezdődött.
http://mind1.ma

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mindannyian „meg kaptuk a meghívót a mennyei lakomára”, az Isten és az ember „egy asztalhoz ülhet”, és hiszem, hogy ezeket a legbensőbb tiszta vágyainkat Isten be fogja tölteni. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 10. hétfő, Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna és Tiborc napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A kereszténység első ezeréves történelme

A kereszténység első ezeréves történelmében is voltak csoportok, akik az apostoli tanítással  szembehelyezkedtek, voltak, akik Krisztus istenségét, mások emberségét tagadták, mégsem végezték ki őket. A hitüket azzal védték, hogy ők maguk adták életüket érte.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube