Futás egy tökéletes világért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_bojtearvaival.jpgAdománygyűjtő váltófutást rendeznek június 23. és 27. között Dévától Budapestig a Böjte Csaba ferences szerzetes vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyermekek megsegítésére.

A szervezet számára sokan, sokféleképpen gyűjtöttek már adományt, ez lesz azonban az első alkalom, amikor öt napon keresztül futhat bárki azért, hogy segítsen azokon, akiknek igazán szükségük van rá.
„Negyvenéves koromig egyáltalán nem sportoltam semmit. Egy éve kezdtem el futni, azóta túl vagyok az első félmaratonon. Böjte Csaba egyik videoüzenete alatt egy olyan szám volt a zenei aláfestés, amire futok, ekkor született meg az az őrült gondolat: fussunk el Dévától Budapestig úgy, hogy közben adományokat gyűjtünk azoknak, akiknek igazán szükségük van rá” – jelentette ki Gui Angéla, az akciót szervező Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője, amikor a rendhagyó kezdeményezés hátteréről faggattuk.
Nyomban hozzátette: szerinte csoda, ami a Böjte atya alapította intézményekben történik, hihetetlen, hogy a szeretethiányos gyermekek képesek a legtöbb szeretetet adni, éppen ezért egészen biztos benne, hogy jó helyre megy a pénz.
A Dévától Budapestig több mint 500 kilométeren keresztül tartó adománygyűjtő váltófutáshoz előzetes regisztráció után bárki csatlakozhat. Regisztrálni a www.devabudapestfutas.hu oldalon lehet, azoknak is, aki csak egy kilométert tudnak lefutni. A képzeletbeli startpisztoly június 23-án 10 órakor dördül el Déván, a templom előtt (előtte Böjte Csaba misét mond a futókért), és a résztvevők öt nappal később, június 27-én érnek célba – a Mozgás Éjszakája rendezvény nyitópillanatára időzítve – a budapesti Hősök terén.
Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, aki a tervek szerint a határ magyarországi oldalán fogadja a futókat. A rajtot követő néhány kilométeres dévai futáson szerepel több mint száz árva is, akik közül tizenhatan ott lesznek a célba érkezésnél is; őket egy hétig Budapesten táboroztatják a váltófutás szervezői.
Gui Angélától megtudtuk, Déván tulajdonképpen két rajtot tartanak, Böjte Csaba ugyanis kora reggel elindít két budapesti fül-orr-gégészt, az Egészségkommunikációs Központ hivatalos futóit, akik első nap este nyolcig 95 kilométert futnak le hegyen-völgyön át, megállás nélkül. Az akcióban részt vesznek még ultrafutók, akik több mint 160 kilométert futnak Erdélyben, illetve olyanok, aki több mint 300-at aszfalton.
„Híres sportolók, népszerű celebek is csatlakoztak már különböző szakaszokhoz, de fut velünk egy mellrákból kigyógyult fiatal kétgyermekes anya is. Ők is azért futnak, hogy felhívják a figyelmet az adományozásra” – nyilatkozta a Krónikának Gui Angéla, aki nemrég járt Déván, ahol roppant lelkesedést tapasztalt a Szent Ferenc Alapítvány lakói körében, akiknek árvákból álló zenekara saját szerzeményű dallal fog kedveskedni a futóknak.
Magyarországon 13 helyszínen, Erdélyben az öt kilométeres dévai szakaszra, továbbá Lippán és Aradon lehet csatlakozni a váltófutáshoz, a partiumi nagyvárosban rajtolók akár a román–magyar határon is átfuthatnak, ha bírják 24 kilométeren keresztül. A szervezők tájékoztatása szerint a román rendőrség példaértékű hozzáállással biztosítja a rendezvényt azokon az erdélyi szakaszokon, ahol a váltófutás résztvevői közúton futnak.
Egyébként az esemény fő üzenete, hogy futni és adni jó. Magyarországon a 13 600-as telefonszámon, a 20-as mellék tárcsázásával is lehet adományozni (hívásonként 250 forintot), de banki átutalással bármilyen összeggel támogathatja Böjte Csaba árváit az alapítvány OTP-s számlaszámán (IBAN-kódok: lej: RO60 OTPV 3400 0006 9719 RO01; forint: RO64 OTPV 3400 0006 9719 HU01; euró: RO17 OTPV 3400 0006 9719 EU01; dollár: RO74 OTPV 3400 0006 9719 US01).
Gui Angéla portálunknak elmondta, Csaba testvér egyik „gyermekétől”, a 10 éves Emíliától nemrég a következő üzenetet kapta Déváról: „Örökre itt szeretnék maradni. Mert itt tökéletes nekem és a testvéreimnek”. „Emília tökéletes világáért futunk és gyűjtünk” – fogalmazta meg az esemény célját a budapesti Egészségkommunikációs Központ partiumi származású vezetője. Böjte Csaba a napokban a Hír Televíziónak úgy nyilatkozott, nagy szeretettel adja áldását az általa csodaszépnek nevezett kezdeményezésre.
www.szekelyhon.ro