Március 19-21 között tartottuk éves munkatársi találkozónkat – rövid beszámoló

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_IMG_0979.JPGTöbb mint 2000 gyermek, közel 300 kolléga… itt tartunk a 2018/19-es tanévben a Szent Ferenc Alapítványnál. Csaba testvér idén is fontosnak tartotta, hogy legyen egy olyan alkalom, ahol legalább a házvezetők találkoznak egymással, megosztják tapasztalataikat, gondjaikat, ötleteiket. 25 év távlata pedig már stratégiai kérdéseket is megnyit: újabb és újabb jogszabályoknak kell megfelelni és a gyermekek távolabbi jövőjéről is gondolkodnunk kell, hogy mind a szervezet, mind gyermekeink megállják a helyüket a világban!

Összefoglaló videó:
Idén az egyik legfontosabb kérdés, amit Csaba testvér és egy pszichológus kolléganő segítségével körbejártunk, az a „Ki vagyok én?” kérdésre adandó folyamatos belső válaszunk és az Isten-kapcsolatunk, mely csakúgy a gyermekeknél, mint a nevelőknél és minden kollégánál alapvető fontosságú. Ezzel tudjuk megelőzni belső motivációnk elveszítését és az idő előtti kiégést, türelmetlenségeinket és ebből eredő konfliktusainkat.
Ahogy baj esetén a repülőgépen is először a felnőttnek kell magára tennie az oxigénmaszkot, hogy legyen még egyáltalán lehetősége segíteni gyermekén, úgy a hétköznapokban is ha bárkinek segíteni akarunk, bármibe belefogunk, először is saját magunkat kell rendbe tennünk. A belső egyensúlytalanságot ugyanis törvényszerűen átvisszük munkánkba, környezetünkbe, kapcsolatainkba.
Szót ejtettünk a hagyományos iskolán kívüli, de a gyermekek nevelésében és motiválásában kiemelkedő szereppel bíró tevékenységek fontosságáról. Ilyen elsősorban a mindennapi ima, mely rendszeres és személyes Isten-kapcsolatra neveli gyermekeinket (például Déván és Csíksomlyón már külsősök számára is megteremtettük interneten a lehetőséget a becsatlakozásra), a vasárnapi szentmise, a gyermekek szentgyónásra való felkészítése és rászoktatása. Tapasztalataink szerint a zarándoklat hihetetlen energiákat szabadít fel: azok a gyermekek, akiknek az iskolába menet 1-2 kilométer legyaloglása mindennapos kínt jelentett, a 20 kilométeres zarándoklatot végigéneklik, imádkoznak, nevetnek és a végén büszkék a teljesítményükre! Beszéltünk ugyanígy a művészetek gyakorlásának jótékony hatásairól, bármely ágáról legyen is szó, a sportról, a közösségi élményekről, és a gyermekek koruknak megfelelő munkába való bevonásáról.

 

Az Alapítvány az elmúlt néhány évben több új tevékenységbe kezdett, a teljesség igénye nélkül ezekről is beszélgettünk:
A Szerelem-ösvény Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmén keresztül mutatja be a fiataloknak a hiteles párkapcsolat lépcsőfokait: 9 állomáson keresztül az ismerkedéstől a házasságig és a családalapításig. Úgy látjuk, nagyon nagy ma erre az igény, több iskolába is hívták már munkatársainkat előadni ebben a témában. A Szerelem-ösvény egy zarándokút, mely Nagyváradtól Koltóig több mint 200 km. Ennek bejárásához, az állomásokon való elmélkedésekhez igénybe lehet venni két munkatársunk segítségét, akik jegyespárként maguk is járják a szerelem útját. Weboldaluk is elindult: www.szerelemosveny.hu címen. Nagyon szeretnénk nemcsak a saját gyermekeinket, hanem minden fiatalt felkészíteni a boldog párkapcsolatra, a házaséletre, a gyermekvállalásra, mert hiszünk abban, hogy a családok mostani helyzetén – ha csak a válási arányokra is gondolunk! - az alapoknál tudunk a legtöbbet segíteni. Álmunk az, hogy a fiatalok újra felfedezzék, hogy a házasság és a családalapítás nem korlát, mely egyedi személyiségünk kiélésének útjában áll, hanem a Jóisten ajándéka, pont a kiteljesedés közege!
Csaba testvér lelkesítő szavai :

Csíksomlyón elindult a Mária-kert, mely a Szent István Otthonunk udvarán található. Ez egy elcsendesedésre szolgáló kert, egy meditációs tér, melyben 15 állomáson keresztül a Szűzanya életéből merített stációkat lehet átelmélkedni, átimádkozni. Döntéseink meghozatala vagy éppen kitartásunk megbicsaklása idején erőt meríthetünk a Szűzanya „igen”-jéből, alázatából, állhatatosságából.
A csíkszentsimoni gyermekvédelmi központunkban 5 szakágban lehet már szakiskolai képzésre küldeni a gyermekeket: lovaglás, gépészet, méhészet, pisztrangászat és falusi turizmus. Ebben a házunkban meg lehet ismertetni gyermekeket a megújuló energiatermeléssel is, hiszen lassan teljes mértékben független lesz ennek a házunknak az energiaellátása a hagyományos forrásoktól, nap- és szélerőmű segítségével.
A gyergyószárhegyi lovastáborok is beindultak, tavaly nyáron már 5 csoportot tudtunk fogadni 5-5 napra. Emellett Gyergyószárhegyen épül új zarándok otthonunk is, melyet reményeink szerint be tudunk csatlakoztatni a Mária-út zarándokszállásai közé is.
Találkozónkhoz Csilip Árpád, a hidegségi Csángó-Fatányéros Panzió tulajdonosa biztosította a helyszínt. Hála és köszönet neki felajánlásáért!
2019.03.22.
Sáhó Eszter
Gyemek Jézus Stúdió
Dévai Szent Ferenc Alapítvány

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Amikor villanyszerelőként cineztünk, elengedhetetlen volt, hogy a rézdrótot savval lemarassuk, hogy teljesen tiszta legyen, mert csak akkor lehetett rendesen összeforrasztani. Ha bármi nem odavaló volt rajta, az lehetetlenné tette a tökéletes eggyé válást. Ha bennem nincs meg a kiüresedés szándéka, ha saját érdekeimhez, álláspontjaimhoz, elképzeléseimhez feltétlenül ragaszkodom, akkor a szeretetem „sántít”. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. augusztus 15. szombat, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Az igaz, őszinte szó

Az Egyház, ahogy a hős forradalmárok is, kezdetben az igaz, őszinte szó erejében bíztak,ennek sikertelensége láttán erőszakot is alkalmaztak, szembeszálltak az igazságtalansággal.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube