Március 19-21 között tartottuk éves munkatársi találkozónkat – rövid beszámoló

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_IMG_0979.JPGTöbb mint 2000 gyermek, közel 300 kolléga… itt tartunk a 2018/19-es tanévben a Szent Ferenc Alapítványnál. Csaba testvér idén is fontosnak tartotta, hogy legyen egy olyan alkalom, ahol legalább a házvezetők találkoznak egymással, megosztják tapasztalataikat, gondjaikat, ötleteiket. 25 év távlata pedig már stratégiai kérdéseket is megnyit: újabb és újabb jogszabályoknak kell megfelelni és a gyermekek távolabbi jövőjéről is gondolkodnunk kell, hogy mind a szervezet, mind gyermekeink megállják a helyüket a világban!

Összefoglaló videó:
Idén az egyik legfontosabb kérdés, amit Csaba testvér és egy pszichológus kolléganő segítségével körbejártunk, az a „Ki vagyok én?” kérdésre adandó folyamatos belső válaszunk és az Isten-kapcsolatunk, mely csakúgy a gyermekeknél, mint a nevelőknél és minden kollégánál alapvető fontosságú. Ezzel tudjuk megelőzni belső motivációnk elveszítését és az idő előtti kiégést, türelmetlenségeinket és ebből eredő konfliktusainkat.
Ahogy baj esetén a repülőgépen is először a felnőttnek kell magára tennie az oxigénmaszkot, hogy legyen még egyáltalán lehetősége segíteni gyermekén, úgy a hétköznapokban is ha bárkinek segíteni akarunk, bármibe belefogunk, először is saját magunkat kell rendbe tennünk. A belső egyensúlytalanságot ugyanis törvényszerűen átvisszük munkánkba, környezetünkbe, kapcsolatainkba.
Szót ejtettünk a hagyományos iskolán kívüli, de a gyermekek nevelésében és motiválásában kiemelkedő szereppel bíró tevékenységek fontosságáról. Ilyen elsősorban a mindennapi ima, mely rendszeres és személyes Isten-kapcsolatra neveli gyermekeinket (például Déván és Csíksomlyón már külsősök számára is megteremtettük interneten a lehetőséget a becsatlakozásra), a vasárnapi szentmise, a gyermekek szentgyónásra való felkészítése és rászoktatása. Tapasztalataink szerint a zarándoklat hihetetlen energiákat szabadít fel: azok a gyermekek, akiknek az iskolába menet 1-2 kilométer legyaloglása mindennapos kínt jelentett, a 20 kilométeres zarándoklatot végigéneklik, imádkoznak, nevetnek és a végén büszkék a teljesítményükre! Beszéltünk ugyanígy a művészetek gyakorlásának jótékony hatásairól, bármely ágáról legyen is szó, a sportról, a közösségi élményekről, és a gyermekek koruknak megfelelő munkába való bevonásáról.

 

Az Alapítvány az elmúlt néhány évben több új tevékenységbe kezdett, a teljesség igénye nélkül ezekről is beszélgettünk:
A Szerelem-ösvény Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmén keresztül mutatja be a fiataloknak a hiteles párkapcsolat lépcsőfokait: 9 állomáson keresztül az ismerkedéstől a házasságig és a családalapításig. Úgy látjuk, nagyon nagy ma erre az igény, több iskolába is hívták már munkatársainkat előadni ebben a témában. A Szerelem-ösvény egy zarándokút, mely Nagyváradtól Koltóig több mint 200 km. Ennek bejárásához, az állomásokon való elmélkedésekhez igénybe lehet venni két munkatársunk segítségét, akik jegyespárként maguk is járják a szerelem útját. Weboldaluk is elindult: www.szerelemosveny.hu címen. Nagyon szeretnénk nemcsak a saját gyermekeinket, hanem minden fiatalt felkészíteni a boldog párkapcsolatra, a házaséletre, a gyermekvállalásra, mert hiszünk abban, hogy a családok mostani helyzetén – ha csak a válási arányokra is gondolunk! - az alapoknál tudunk a legtöbbet segíteni. Álmunk az, hogy a fiatalok újra felfedezzék, hogy a házasság és a családalapítás nem korlát, mely egyedi személyiségünk kiélésének útjában áll, hanem a Jóisten ajándéka, pont a kiteljesedés közege!
Csaba testvér lelkesítő szavai :

Csíksomlyón elindult a Mária-kert, mely a Szent István Otthonunk udvarán található. Ez egy elcsendesedésre szolgáló kert, egy meditációs tér, melyben 15 állomáson keresztül a Szűzanya életéből merített stációkat lehet átelmélkedni, átimádkozni. Döntéseink meghozatala vagy éppen kitartásunk megbicsaklása idején erőt meríthetünk a Szűzanya „igen”-jéből, alázatából, állhatatosságából.
A csíkszentsimoni gyermekvédelmi központunkban 5 szakágban lehet már szakiskolai képzésre küldeni a gyermekeket: lovaglás, gépészet, méhészet, pisztrangászat és falusi turizmus. Ebben a házunkban meg lehet ismertetni gyermekeket a megújuló energiatermeléssel is, hiszen lassan teljes mértékben független lesz ennek a házunknak az energiaellátása a hagyományos forrásoktól, nap- és szélerőmű segítségével.
A gyergyószárhegyi lovastáborok is beindultak, tavaly nyáron már 5 csoportot tudtunk fogadni 5-5 napra. Emellett Gyergyószárhegyen épül új zarándok otthonunk is, melyet reményeink szerint be tudunk csatlakoztatni a Mária-út zarándokszállásai közé is.
Találkozónkhoz Csilip Árpád, a hidegségi Csángó-Fatányéros Panzió tulajdonosa biztosította a helyszínt. Hála és köszönet neki felajánlásáért!
2019.03.22.
Sáhó Eszter
Gyemek Jézus Stúdió
Dévai Szent Ferenc Alapítvány

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Ha az ember a gyónásban csak élményt, emberi kielégülést keres, vagy ha lelki vezetés helyett lelki fecsegést szeretne kapni, könnyen csalódhat.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. január 18. szombat, Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ki hiszi el ma már, hogy Isten a világot hat nap alatt teremtette?! 2/4

Haladó, humanitárius tanokat hirdet: minden ember Isten teremtménye, bármely népcsoporthoz tartozik is (hisz sokakat megbélyegeztek, alacsonyabb rendűnek tartottak), sőt még a rabszolgák is, akikkel gyakran rosszabbul bántak, mint az állatokkal.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube