Az édesapákért kelnek útra idén az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_zarandok1ut19.jpgA gyerekekkel mi Nyárádremetéről - Szovátára megyünk ezen a napon!! Téged is szívesen magunkkal viszünk! Az a szerencse, hogy a zarándoklaton van hely bőven!! 

Szeretettel, 

Csaba t.
Idén is ezrek indulnak el a Mária-úton a nyár végén megrendezett 1Úton zarándoknapon. Az augusztus 24-i eseményen részt vevők egyrészt az édesapákért vállalják a zarándoklást, másrészt Böjte Csaba ferences testvér egyik kezdeményezését támogatják.
Évről évre egyre többen vesznek részt a napon, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát itthon és külföldön egyaránt. Ez is azt igazolja, hogy a közös célért való tenni akarás egyre többeket mozgat meg, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamilyen többlettel, lelki tartalommal töltsék meg aktív szabadidős tevékenységüket. A felajánlott célért való tenni akarás jelentése kettős: a komoly testi áldozat mellett az imádság ereje is meghúzódik.
Hogy az imádság sokszor egészen gyorsan célba ér, arra jó példa egy tavalyi résztvevő, aki az alábbi sorokat küldte el a szervezőknek: „Tavaly egyik barátnőmmel vettünk részt a zarándoklaton. Ő akkor öthónapos kismamaként, én pedig mint egygyermekes édesanya, egy gyermekét elvesztő édesanya, valamint gyermekre vágyó édesanya. Imádkoztam a pócsi Szűzanyához, kértem, hogy adja nekem ismét az anyaság ajándékát, amit karácsonyra meg is kaptunk. Jelenleg a 30. héten tartunk a csoda útján. És mennyire kegyes volt hozzánk az Úr, tavaly augusztus 25. napján volt a zarándoklat. Akkor kértem őt, idén pedig már akkor a karjaimban tarthatom a gyermekem, ugyanis augusztus 24. a születés várható időpontja, pont az a nap, amikor az idei 1Úton zarándoknap lesz.”
Augusztus 24-én mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy tegyen valamit az édesapákért. Az idei zarándoknap egyik felajánlása ugyanis az édesapákért történik, akiknek egyre inkább elismerik a családon belüli szerepét, és ők azok, akik gyakran – a családjuk szétszakadása miatt – eltávolodnak a gyermekeiktől.
A zarándoknap lelki programja segítséget nyújthat abban, hogy feldolgozzunk egy édesapánkhoz kapcsolódó traumát vagy az apa elvesztését, de abban is, hogy hálát adjunk azért, amit kaptunk, ha másért nem, az életünkért.
Ferenc pápával együtt „most együtt, mindnyájan emlékezzünk apánkra, akár él, akár már meghalt, és kérjük mindnyájunk nagy Apját, a mennyei Atyát! Mondjuk el a Miatyánkot az apákért: Mi Atyánk... Isten éltesse az apukákat!”
Egy zarándoklat során megoszthatjuk zarándoktársainkkal fájdalmunkat vagy boldogságunkat, tanulhatunk egymás hibáiból, megoldást, eszközt adhatunk az útkeresők kezébe, ezért a szervezők remélik, hogy azok is szép számmal csatlakoznak majd, akik csak készülnek az apaságra.
Zarándoklatok szerveződnek a Mária-út teljes útvonalán. Csatlakozni – egy-egy kivételes szakasztól eltekintve, amely valamilyen különleges sajátossággal bír, mint például a kerékpáros szakaszok – bárhol, bármikor lehet.
A központi lelki programhoz minden zarándokszakasz kínál valami pluszt, ami igazodik a helyi közösség, az érintett terület lelki életéhez, de akár a terepviszonyokhoz is. Az idei 1Úton zarándoknapon nem csak gyalogosan, de kerékpárral, futva vagy lovon, sőt kenuval is megtapasztalható lesz, hogy milyen érzés a lelkiségben eltöltött zarándoklás.
Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapnak idén van egy másik vállalása is: aláírásgyűjtéssel kívánják támogatni Böjte Csaba testvér kezdeményezését, hogy június elseje legyen a Gyermek Jézus ünnepe.
A zarándoknap szakaszairól, programjairól részletes információk a Mária-út és az 1Úton honlapján, illetve Facebook-oldalán találhatók.
Forrás és fotó: Mária Út Egyesület
Magyar Kurír