Böjte Csaba üzenete a tanévkezdésre: nem vagyunk üvegből, le tudjuk győzni a nehézségeket

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_IMG_20220903_113719_1.jpgA kedvezőtlen időjárás, eső, sár ellenére is több százan hallgatták meg Böjte Csaba ferences szerzetes prédikációját a hagyományos tanévnyitó ünnepségen. 

Vannak nehézségek és fel kell készülni arra, hogy még nehezebb idők jönnek, de képesnek kell lennünk legyőzni a nehézségeket – hangzott el. 
A Gyergyószárhegy határában a Tatárdombnál idén is elsősorban az iskolakezdésre készülő gyerekekhez szólt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, de szavai egyaránt voltak érvényesek bárkire a maga helyén.
Az eseményen Böjte Csaba arra buzdította a résztvevőket, hogy most, amikor egy új tanév kezdődik nézzünk magunkba, hogy milyen vágyak, tervek célok vezérelnek és hogy miként tudjuk ezeket jól sikerre vinni. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindig vannak nehézségek, gondok, de tudatosan fel is kell készítenünk magunkat arra, hogy nem könnyű évek jönnek.
Le tudjuk győzni a félelmeket, kishitűséget, lustaságot, nemtörődömséget. 
És minél többször győzelemre vezeted magad annál könnyebben sikerül következő alkalommal – fogalmazott. 
„Az elmúlt 30 év egy békés, nyugodt idő volt, szemben azzal, amiket a nagyszüleink, dédszüleink megéltek, de nem tudjuk, mit hoz a holnap” – tette hozzá. 
A nehézségeket le kell tudnunk győzni, nem könnyű a gyerekeknek az iskolában a számtanfeladatok megoldása, akár a tanítónak vagy épp polgármestereknek a közösség vezetése.
Meg tudjuk csinálni, nem vagyunk üvegből – hangzottak a szerzetes biztató, megerősítő szavai.
A szentmise után koszorúkat helyeztek el a közeli emlékműnél, amely az 1658. szeptemberében Moldva felől betörő és tízszeres túlerőben levő sereget legyőző gyergyói székelyek hősiességének állít emléket, az elpusztult ellenség tömegsírja mellett. 
A későbbiekben kulturális és hagyományőrző programokkal folytatódott az eseménysor, délután pedig a rossz idő miatt a gyergyószentmiklósi ökölvívó központba költöztetett 4. Tatárdomb Kupára került sor.
www.szekelyhon.ro