Valami mindig szép

ImageTélről, nyárról, kiskacsákról, hajnalcsillagról és bicegő bolhákról, nagymamákról és a néniket kergető huncut esőcseppekről is énekelt a dévai Magyar Ház színpadán Szabó Csilla, aki 14 fellépést felölelő erdélyi koncertsorozattal lepte meg a Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedő gyermekeket.

 

Az előadóművész a november 3-án indult turné derekán ért Dévára, ahol zsúfolásig telt teremben adhatta elő nemrég megjelent első szólólemezének néhány darabját: többnyire erdélyi költők tollából származó megzenésített gyermekverseket. Persze akadt az előadáshoz némi segítség is: a népes közönség első biztatásra dúdolni kezdte a könnyed dalokat, s tapsolva, ringatózva, kiabálva, jókat kacagva énekelte végig a koncertet Szabó Csillával és két zenész társával, Gönczy Lászlóval és Donáth Lászlóval együtt.

A hab a tortán a Kell még egy szó című dal felcsendülése volt. Szabó Csilla szerényen jelentette be a közönségnek: van egy dal, ami különösen közel áll a szívéhez, s amit jó néhány évvel ezelőtt ő énekelt fel a Honfoglalás című albumra. Hát itt sem kellett sok biztatás: az alapítványnál nevelkedő gyermekek, a helybeliek, idősek, fiatalok, lelkesen énekelték végig az immár slágerré lett dalt, mely bárhol csendül fel, mindig az összetartozás, a helytállás, a szeretet üzenetét hordozza. S hogy még egy kis ráadással is megtoldja a különösen szép élményt, Csilla búcsúzóul szólóalbumának címadó dalát is megtanította dévai közönségének. S bár itt az újság hasábjain csak úgy „szárazon” tolmácsolhatjuk a dalszöveget, azért így is érdemes elrágódni rajta: „Jó játék és nem nehéz, nem kell hozzá túl sok ész, ha rájössz, hogy valami mindig szép, hogy valami mindig szép.”
Szabó Csilla, a Bojtorján együttes hajdani énekese, a koncertet követően is hangsúlyozta: amolyan gyermekes „csak azért is” indította arra, hogy sok évi előadói karrier után épp gyermekdalokat énekeljen első szólóalbumára. – Az én lelkem egy kicsit még gyermeklélek, egy kicsit pedig lírai. Úgyhogy e kedves dalok tökéletesen megfeleltek az önkifejezésre. Ráadásul most, amikor mindenfelől bizonygatni akarják számunkra, hogy az értékek eltűntek, sőt nem is voltak, csak azért is el akartam dalolni mindenkinek, de főleg a gyermekeknek azt, hogy valami mindig szép. Hálás vagyok Böjte Csaba atyának, a koncertsorozatot támogató Mol Rt-nek, zenésztársaimnak, az itteni szervezőknek és mindenkinek, aki lehetővé tette számomra azt, hogy tizennégy erdélyi településen sok száz gyermeknek a lelkébe ültessem el a gondolatot: hogy a legsötétebbnek mutatkozó helyzetben is meg lehet és meg kell találni a szépet! – fogalmazott a koncertet követően Szabó Csilla, aki tegnap már Petrozsényban, ma Szászvároson, holnap pedig Kisiratoson, majd Torockón dalol a gyermekeknek, felnőtteknek egy szebb világról, ami bennünk lakik.

Gáspár-Barra Réka

www.nyugatijelen.com