Árvaházakban játszott a Kiss Stúdió Színház

ImageRendkívüli turnét szervezett május második felében a nagyváradi Kiss Stúdió Színház: a művészházaspár, Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos a Böjte Csaba ferences szerzetes által megálmodott és létrehozott gyermekotthonokban vendégszerepelt. A gyermekek mindenütt örömmel fogadták a produkciókat, s a két színész is élményekben, emlékekben gazdagon tért vissza Váradra. Az eseményekről Kiss Törék Ildikó számolt be lapunknak.


A Szülőföld Alapítvány által támogatott körút első állomása a Kis Szent Teréz Gyermekotthon volt. Több mint harminc gyermekről (főleg kisebbekről) gondoskodnak az otthonban. A Kiss Stúdió Színház a Süss fel, Nap! című előadással örvendeztette meg a lurkókat. Az árvaház a nevezetes Székelykő lábánál található. Az épületet terebélyes kert veszi körül, a környezet, a táj igazán festői látványt nyújt. „A gyerkőcök nagyon fogékonyak voltak. Egy bűbájos kislány meg különösen, hiszen ő mindenre reagált, kérdezősködött. Jó látni, tudni azt, hogy ezek az értelmes, egészséges gyermekek nem kallódnak el, hanem családias neveltetésben részesülnek” – mesélte Kiss Törék Ildikó. Az előadást az aprócska ebédlőben tartották meg szilencium idején. „Nem voltak úgymond igazi színházi körülmények, ám minden azon múlik, hogy az ember hittel tárja a gyerekek elé a történéseket. Nem kell sok hókuszpókusz, a gyermeki képzeletvilág ugyanis roppant gazdag.”
Torckóról Gyulafehérvárra vették az irányt. A Gábor Arkangyal Gyermekvédelmi Központban közel ötven csemetét istápolnak, akik a szórványtelepülésen szerencsére színmagyar tanintézetbe járhatnak. A Téglás Gábor Iskolacsoportban ugyanis jelenleg 650 diák tanul magyar anyanyelvén – óvodától az érettségiig. Példásan rendbetett, fölszerelt tanintézetről van szó. A váradi trupp az iskola dísztermében (itt már megfelelő teátrumi körülményeket teremthettek) mutatta be a Süss fel, Napot. Remek közönségük volt ott is – odafigyelő, mindent értő. Nagyvárosokban kevés ilyennel találkozni. Nemcsak az árvaházi gyerekekből tevődött össze a publikum. Egyébiránt a lurkók viselkedése alapján nem megállapítani a különbséget, ki jött a gyermekotthonból, ki érkezett családból. „Együtt éltek az előadással. Mondókákat mondtak, énekeltek, tapsikoltak. Búcsúzóul, miután már átöltöztem, virágcsokrot kaptam. Kérdezgették, mikor jövünk megint. Azt a vendégszeretetet!.. A gyulafehérvári szeretetotthonban ügyesen kialakított terek állnak a gyerekek rendelkezésére. Nagyon érződik, hogy jól foglalkoznak velük. Az egész látogatásunknak fantasztikus hangulata volt” – mesélte Ildikó lelkesen.
A következő színhely Szászváros volt. A Szent Erzsébet Gyermekotthon picike ebédlőjében ejtették meg az előadást. A szociális központot az ottani ferences kolostorból alakították ki. A szászvárosi lurkók is nagyon helyesek voltak. Örömmel fogadták ők is a Süss fel, Napot!. Játszottak, mindenhez hozzászóltak. Vidámak, felszabadultak ők is – akárcsak a többi otthonban.
A turné utolsó állomása Déva volt. A Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthon a legrégebbi a Böjte Csaba-féle szociális központok közül. A kisebbeknek a Süss fel, Napot!, a nagyobbaknak az Adjon Isten békét, kedvet! című produkciót játszották. A gyermekek segítettek hurcolkodni a színészeknek, álmélkodtak a kulisszatitkokon. A fiatalok értették a mondandót, a helyenként erős szöveget.
„Nagyon megható volt ez az egész turné. Nemcsak mi adtunk nekik, hanem ők is megajándékoztak minket az odafigyelésükkel, szeretetükkel. Roppant hálásan fogadtak. Egyre kérdezgették: El tetszenek még jönni, ugye? Ezekre a szórványtelepülésekre nem látogatnak el színházi társulatok. Ha a Jóisten megsegít, visszatérünk még ezekre a helyekre és elvisszük az Egyszer Mátyás király című előadásunkat is. Nem volna szabad hagyni ezeket a szórványvidékeket, ahol valóban küzdenek az emberek a létükért, a magyarságukért, a megmaradásukért. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen csodálatos dolog, hogy mintegy kétezer gyermekről gondoskodnak ezekben az intézetekben. Ezek a fiatalok jelentik a jövendőt” – hangsúlyozta a művésznő.
A színészházaspár minden központot meg akar keresni. Úgy tervezik: ellátogatnak majd a nagyszalontai és a gálospetri gyermekotthonokba is.
Tóth Hajnal, Reggeli Újság