A székelyek segítenek!

ImageErdélyi összefogás az árvízkárokat szenvedő testvéreinkért.

 

 

 

 

 

A Székelyhon.ro, az Udvarhelyi Híradó, a Csíki Hírlap, a Vásáráhelyi Hírlap, a Gyergyói Hírlap, valamint a Merkúr és Szuper üzletláncok kezdeményezésére kiteljesedik az erdélyi összefogás a magyarországi árvízkárok felszámolásáért. A székelyek segítenek! összefogás fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes. Csütörtökön Csaba testvér részvételével tartottak sajtótájékoztatót az együttműködő szervezetek képviselői a székelyszentléleki-malomfalvi útelágazásnál található árvízemlékműnél.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány két számlát nyitott a Székelyek segítenek! céladományainak:

RON: RO49OTPV340000069719RO05

HUF: RO37OTPV340000069719HU02

Készpénzsegítségüket a Merkúr és Szuper üzletekben a Székelyek segítenek! feliratú dobozokba tehetik.
Csatlakozott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, valamint az Ugron Alapítvány is a Nemzeti Összetartozás Napján létrejött szervezetközi együttműködéshez, amit az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Gondviselés Segélyszervezet működtet. A sajtótájékoztató idején fekete felhők borultak fölénk, és sűrű eső figyelmeztetett: ha elszabadulnak az ég csatornái, álljunk szorosan egymás mellé – „ernyőink” így védenek jobban.
"Hiszek az újjáépítés erejében"
Nem elég külön-külön jót akarni – együtt többre megyünk! A legszebb történelmi példa a 2005-ös udvarhelyszéki árvíz nyomán megtapasztalt magyar összefogás. A katasztrófa idén más vidékeken élő magyar testvéreinket sújtja. Szabó László unitárius lelkész, a Gondviselés Segélyszervezet vezetője ismertette a szervezetközi együttműködés eddigi tevékenységét. Utána Csaba testvér visszaemlékezett: 2004-ben leégett a dévai Szent Ferenc Alapítvány majdnem kész szovátai háza. Szörnyű volt megállni a romba dőlt álom fölött. Hatalmas élmény volt látni, milyen sokan álltak melléjük tudatosan, hogy ma 120 gyermeknek biztosíthatnak otthont és életteret. Katasztrófahelyzetben a kétségbeesés kérdéseket fogalmaztat a bajbajutottal. De ne engedjük, hogy a gonosz padlóra küldjön! Összefogással újra lehet építeni a házat, még szebb lesz!
„Hiszek az újjáépítés erejében” – vallja Csaba atya. Lelki üzenete az árvízkárosultaknak: bízzanak Istenben és a testvérekben! Imádsággal, anyagilag egyaránt tudunk segíteni, hogy mindannyian tudják házukat újraépíteni, földjeiket bevetni. Az alapítvány gyermekvédelmi központjaiban pihenési, feltöltődési lehetőséget ajánlott a katasztrófát szenvedett testvéreknek, valamint egy-egy autóbusznyi gyermeknek is nyújthatnak reményt, optimizmust.
Leghamarabb a csíksomlyói ferences szerzetesek ajánlottak és kértek segítséget a magyarországi és felvidéki magyar árvízkárosultaknak a pünkösdi búcsún. Azóta számos kezdeményezés nyomán gyarapszik a segítő szándék. De egy átfogó erdélyi segítség szép példája lehet a későbbiekben is, hogy ma rajtam, holnap rajtad – együtt hatékonyabbak vagyunk bármikor. „Sok kéz a hajban is jó” – hiszi Csaba atya.
„A szegény erdélyi magyarok viszonozzák”
Albert Mátyás polgármester elmondta: a 2005-ös árvíz nagy nehézségeket hozott Farkaslaka község településeire. Most végigjárhatók a falvak: felépültek a házak, visszaállt az élet a régi kerékvágásba. Üzenetük mindenkinek, akit baj ér: ne adjátok fel! 2005-ben bármennyire el voltak keseredve, mára rendben vannak a porták, a családok élik életüket. 2008-ban Bákó megye két településére 170 millió régi lejt tudtak vinni saját gyűjtésből, amit házaknak osztottak szét, és tárgyi ajándékokat is vittek.
Testvértelepülésük, a magyarországi Kemence májusban árvízkárokat szenvedett. Amikor elvitték házról házra gyűjtött adományukat, az 570.000 forintot és 200 eurót, az ottani polgármester nem tudott szóhoz jutni, hogy a „szegény erdélyi magyarok” viszonozzák az öt évvel korábbi segítséget. Malomfalván szintén gyűjtöttek Felsőzsolcának – mintegy 800.000 forintot juttattak el.
"Nem nézhetjük a tévé előtt tétlenül..."
A kisebb kezdeményezéseket fogja össze a Székelyek segítenek! mozgalom. Nem egy-egy falu vagy egy-egy szervezet marad magára – több helyen van árvíz, itt az idő, hogy újból összefogjunk, hogy hatékonyan segíthessünk. Az együttes eredményen van a hangsúly. Az összefogásba bekapcsolódó szervezetek bíznak abban, hogy a jó Isten áldása kíséri az erdélyi összefogást. Ugyanakkor tisztelettel tekintenek minden szervezetre, melyek ettől függetlenül azonos célt szolgálnak. Nem csak anyagi segítséget szeretnénk adni, reményt akarunk nyújtani – hangsúlyozta Csaba testvér a sajtótájékoztatón. A kezdeményezés egy védőernyőt képez jelképesen – tettekben is. Érezzék a bajbajutottak: rájuk gondolunk. „Ez hozza közelebb a népet” – mondta Ugron Béla. – Ha megtanulunk együtt gondolkodni, példaértékű lesz.
Hívatlan vendég az árvíz
A sajtótájékoztató után ellátogattunk a malomfalvi Magyari Dezsőékhez. Udvarukon áll a ház, amit mellmagasságig elborított az árhullám. A tízgyermekes család unokái is szenvedtek a katasztrófa pillanataiban. Mónika, a lányuk kisgyermekkel kezében próbált menekülni – életüket annak köszönhetik, hogy kisodorta a kettéváló víz a kertbe. A legkisebb gyermek Izabella, idén harmadik osztályt végzett. A szép új ház előtt idézték fel a családtagok, milyen vészterhes órákat éltek át, amikor a kertbeli gyümölcsfákat is gyökerestől vitte el a víz. Öt év után is lélegzetvisszafojtva hallgattuk Anna asszony emlékeit. De a „jó segítségek”, a szeretet, a jó akarat segített nekik, hogy ma virágok is nyílnak a családi otthon előtt. Mindenhonnan jött egy kicsi segítség – amit kaptak, kétkezi munkával beleépítették a lakóházba. „Hiába eresztjük el magunkat – nem szabad!” – nyomatékosította a családfő.
Nehéz visszaemlékezniük most is, de a családanya a víz apadása után azzal vigasztalta gyermekeit: fél kenyerük szárazon maradt. Ne búsuljanak!
Csaba testvér úgy köszönt el a családtól: a liszt is fontos, de a kovász is. Legyünk kovász vagy liszt – segítsünk, hogy árvízkárt szenvedő magyar testvéreinknek legyen egy „fél kenyerük”. Most rajtunk a sor – a Székelyhon.ro társ lesz ebben. És Ön?
A széleskörű segélyezés megszervezése érdekében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Gondviselés Segélyszervezet a Nemzeti Összetartozás Napján szervezetközi együttműködést hozott létre. Első önkéntes csapatunk június 7-étől Miskolc környékén részt vett a helyszíni árvízi védekezésben, és előkészítette segélyezési tervünket. Június 10-én Tőkés László EMNT-elnökkel az élen az árvíz sújtotta térségbe látogattak a segélyezésben együttműködő szervezetek képviselői, és 3 kisbusznyi gyorssegélyt (tartós élelmiszer, ásványvíz, tisztító- és fertőtlenítőszer) vittek magukkal Edelénybe, Felsőzsolcára, Sajóládra, illetve Ónodra. Június 12-étől 18 önkéntes tűzoltó több napon át szivattyúzta a vizet Felsőzsolcán és környékén. Június 15-én újabb 15 önkéntes személy váltotta fel őket. Adományszervezési felhívásuk nyomán ez idáig magánszemélyek, egyházi intézmények és cégek több mint 3 millió forintnyi pénzsegélyt ajánlottak fel, amit számottevő természetbeni adomány egészít ki.
Molnár Melinda