Böjte atya megáldotta a Temes megyei óteleki Szent Kereszt Gyermekotthont

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_temesben.jpgIdén januárban indult be Óteleken a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekvédelmi hálózatához tartozó második Gyermekotthon Temes megyében. 

Március 12-én, szerdán Óteleken hálaadó szentmisét celebrált és megáldotta a Szent Kereszt oltalmába ajánlott Gyermekotthont Böjte Csaba atya, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője. Az örömteli eseményen részt vett Szabó Csaba óteleki polgármester, Halász Ferenc megyei RMDSZ-elnök, Marossy Zoltán, a megyei önkormányzat beruházási igazgatója, Kiss Ferenc tanfelügyelő, az egyházmegye több papja és az óteleki gyermekotthont adományokkal támogató magyar közösségek képviselői.
Az óteleki templomban hálaadó szentmisét celebrált Böjte Csaba ferences szerzetes és ft. Henrich József óteleki, ft. Kapor János temesvár-gyárvárosi és ft. Máté Lajos újszentesi plébános. Akárcsak egy nappal korábban az Arad megyei Szentpálon, Böjte atya Óteleken is a kis Jézus „eltűnésének” példájára alapozva arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy figyeljünk jobban a gyermekeinkre, ne féljünk a feladatoktól, a gyermekvállalástól, éljünk a lehetőségekkel és fogjnuk össze, mert egy „közösség, amelyik összezár, szinte legyőzhetetlen”.
A szentmise után Böjte atya és ft. Heinrich József óteleki plébános megáldották a katolikus egyháznak visszaszolgáltatott épületben beindított Szent Kereszt Gyermekotthont, amely a Székelyföldről érkezett nevelőszülők felügyeletével működik az idei év eleje óta.
Ft. Heinrich József óteleki plébános lapunknak elmondta: az egész plébánia területéről, Aurélházáról, Torontálkeresztesről, Magyarszentmártonból és természetesen Ótelekről, de Újszentesről is nagyon sok adomány gyűlt össze a Szent Kereszt Gyermekotthon javára. A nevelőszülő házaspár, Patakfalvi Nagy Tünde Emese és József fizetését a Szent Ferenc Alapítvány biztosítja, a többi fenntartási költséget az első évben az óteleki plébánia fedezi a hívek adományaiból és a polgármesteri hivatal támogatásával. Az öt gondozott gyermek és a nevelőszülők két saját gyermeke igazi otthonra lelt Óteleken, ahol mindenben érzik és élvezik az egész közösség támogatását.
– Az állam lehetőséget adott nekünk, hogy anyanyelvünkön kiépítsünk egy gyermekvédelmi hálózatot – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Böjte Csaba atya. – Az a célunk, hogy minden vidéknek legyen egy ilyen kis „mentőcsónakja”, így Temes megyében, Óteleken is jónak láttuk elindítani egy ilyen központot az egyháznak visszaszolgáltatott épületben. Ez a második gyermekotthonunk Temes megyében, Zsombolyán egy családi házban működik egy ilyen intézmény, ott 13 gyerek van, itt Óteleken 13-15, legfeljebb 20 gyerekig szeretnénk emelni a létszámot. Több mint 80 településen foglalkozunk gyermekvédelemmel, húsz év alatt összesen több mint 5000 gyereket fogadtunk be. Jelenleg is kb. 2430 gyermekünk van a hálózaton belül, a többiek végeztek, kirepültek. Az „unokákat” százig számoltam, azután belezavarodtam…
– Hogyan látja ennek a csodálatosan működő, egyre terebélyesedő gyermekvédelmi hálózatnak a jövőjét?
– Meg vagyok róla győződve, hogy sem az egyház, sem az állam nem tudja megoldani a szociális kérdéseket. Egyetlen célom az, hogy megmutassam, hogy jó dolog jót tenni, jó dolog egy gyerekhez lehajolni, és ez lehetséges is, nem egy lehetetlen feladat. Azt szeretném elérni, hogy minden faluban, minden utcában, tömbházban az emberek merjenek egymás felé nyitni! A 77 éves Ferenc pápa a születésnapját úgy ünnepelte, hogy Róma utcáiról meghívott öt hajléktalant és azokkal költötte el az ünnepi vacsoráját. Miért ne tudnánk mi is, ott ahol vagyunk, egy-egy bajban lévő gyermeket segíteni? Viccesen azt szoktam mondogatni, hogy az én munkám a reklám. Reklámozni szeretném ezt a tevékenységet és bátorítani paptársaimat, a pedagógusokat, az egyszerű hétköznapi embereket, hogy merjenek befogadni családjaikba bajban lévő embereket, gyerekeket. Biztos, hogy hitemben, emberségemben, minden szempontból növekedtem, gazdagodtam ezek a gyerekek által!
Pataki Zoltán
nyugatijelen.com