Ima, tánc, zene és ökölvívás is belefért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_71746.jpgIdén is Bethlen Gábor fejedelem marosillyei szülőházában tartotta meg a dévai Szent Ferenc Alapítvány a Szövetség napját. Böjte Csaba atya a szentmisében négyféle szövetség megkötésére, megerősítésére szólította fel a gyermekeket, fiatalokat, vendégeket.

– A mi gyerekeink nagyon sokfelől jönnek. Sokféle hatást, kultúrát hordoznak magukban. Egy-egy gyermek felmenői között ott van az egész erdélyi paletta: magyar, román, cigány, német, szász, mindenféle vér kering az ereikben, és én közösséget szeretnék teremteni ebből a sokszínűségből, egy családot. Elgondolkoztam, hogy mi az, ami összeköt bennünket, és úgy gondolom, hogy mindannyian az Újszövetség népe vagyunk. És hát az Újszövetségnek külön ünnepe nincs. Ezért kitaláltuk, hogy tavasszal május utolsó hétvégéjén megünnepeljük ezt – fogalmazott Böjte Csaba atya. Majd elmondta: az Árpád vezér kötötte vérszerződésnek sincs ünnepe. Pedig Árpád nagysága épp abban rejlett, hogy egy asztalhoz tudott ültetni különböző érdekektől vezérelt, különböző szokásokat, hagyományokat őrző, talán különböző nyelveket beszélő törzseket. – Tudatos döntésre próbálom rávenni a kollégákat, gyerekeket, hogy bár különbözünk, mégis mindannyian Árpád vezér vérszerződésének a hordozói vagyunk, a Kárpát-medencéhez tartozunk – mondta Böjte atya. Majd a szülőfölddel, illetve a becsületes munkával való szövetségkötésre irányította a figyelmet. – Őseink itt születtek, verejtékeztek, dolgoztak építették ezt a szép Bethlen-kastélyt és sok egyebet, ebben a földben nyugszanak. Hát itt a mi helyünk, itt a mi hazánk. Nem elfutni kell innen, hanem becsületes munkával megszentelni ezt. Továbbvinni, amit őseink elkezdtek, és miért ne tudnánk Erdélyben újraéleszteni a Tündérkertet?! Ebben mindenkinek feladata van. A kicsi gyermeknek is meg kell tanulnia járni, beszélni, a nagyobbacskáknak már írniuk kell, a felnőtteknek is van munkájuk, hivatásuk, feladatuk, a polgármesternek is, a tanítónak, a földművesnek, a szülőnek, a fiatalnak. És hát ma szövetséget kötöttünk a munkánkkal, hogy az Isten által ránk bízott feladat nem valami rossz, ami elől el kell futni, hanem tudatosan vállalni kell azt. Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy az ember ne legyen sodródó falevél ezen a földön, ahhoz e négy érték hordozóiként gyökeret ereszthetünk ebben e szép világban, és egy stabil, kiszámítható, nagyra növő családot tudunk létrehozni – mondta Böjte atya.
A szentmise keretében megkeresztelték Simon Csillának, a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik nevelőjének ötödik gyermekét, majd Csaba atya bemutatta az idei ünnepség vendégeit. Elsőként Hegyi Johanna kolozsvári pszichológusnőt, aki idén januártól kéthetente jár el Dévára, lélektani foglalkozást, tanácsadást biztosítva gyermekeknek, nevelőknek. Szintén az idei év elejétől, pontosabban február 3-tól vált gyakori vendéggé Déván Simon V. László magyar hokibajnok, újságíró és közíró, aki egészen fiatalon ökölvívóként kezdte sport-pályafutását. – Bécsben egy jótékonysági gálán találkoztam Böjte atyával, ahol mindketten egy-egy díjat adtunk át, és kiderült, hogy az alapítványnál nevelkedő gyermekek számára igazából az aktív sportolás hiányzik. Akkor ajánlottam fel, hogy ha kapok egy termet Déván, hozom a felszerelést és boksz-edzőtermet alakítunk. Ez tavaly november 30-án volt és idén február harmadikán elindult az Amor Fortium Box Akademia a háromszáz éves ferences templom egyik helyiségében. Úgy gondolom ez egy nagyon jó kitörési lehetőség az itt élő fiatalok számára. A boksz ugyanis nem az utcai bunyókról szól. Önfegyelmet jelent és erőt, önbizalmat. Már van is egy bajnokjelöltünk, Devis, aki négy hónapja látott először bokszkesztyűt és már olyan szinten bokszol, hogy két éven belül bajnokságokat nyerhet. És hát ott van példának Manny Pacquiaó, aki szintén egy széthullott családból indult a Fülöp-szigetekről, és bajnok lett, megtért, most dollármilliókat keres, amit a szegények megsegítésére fordít. Úgy gondolom, még lesznek ilyen történetek, a dévai gyermekek közül is lesznek bajnokok, és mindannyian megtanulnak küzdeni – mondta Simon V. László. Az elmúlt négy hónap edzéseinek eredményét az Amor Fortium  Box Akademia tanítványai a Bethlen-szülőház tövében felállított ringen mutatták be. A „kis bunyósok”, ahogyan edzőjük nevezi őket máris meghívást kaptak néhány nyári kiruccanásra. Marosillyén ugyanis Böjte atya asztalánál Simon V. László mellett ott ült Bardócz Csaba, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója, valamint Budaőrs alpolgármestere, és mindketten meghívást intéztek az alapítványi gyermekekhez egy-egy nyári táboroztatásra.
Az ökölvívás mellett a zene, a tánc és a játék is helyet kapott a marosillyei rendezvényen. A színpadon az alapítvány legkisebbjei is ropták a táncot, és a középiskolások Margaréta néptánccsoportja is bemutatkozott. A Varga Csaba vezette Dévai Gyermekzenekar pedig Kányádi-koncerttel ajándékozta meg a jelenlévőket.
A szövetség napján a testi táplálékra is figyelni kellett, hiszen dél közeledtével több tucatnyi kicsi éhes száj érdeklődött az ebéd felöl. A Szent Ferenc Alapítvány szakácsi három hatalmas üstben főzték a gulyást, a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság Renaissance tánccsoportja pedig ezúttal tánc helyett kürtöskalács-sütéssel kedveskedett az alapítványnál nevelkedő gyermekeknek. Utóbbiak igen serényen segédkeztek a sütésben, így a felkarikázott csemege fogyasztása közben örömmel újságolták, hogy ez bizony saját termék. – Úgy gondolom, ha hivatalosan nem is gyermeknapként hirdettük meg e rendezvényt, igazi örömben volt részük az alapítványi gyermekeknek, fiataloknak, akik a dél-erdélyi házainkból érkeztek. Köszönet ezért mindenkinek, aki velünk együtt ünnepelt, aki jelenlétével, adományával támogatta ezt az alkalmat és a Communitas Alapítványnak, mely 1000 lejes támogatást nyújtott a marosillyei rendezvényünkre – mondta a vidám ünnepséget követően Varga Csaba, a marosillyei Veresbástya vezetője.  
www.nyugatijelen.com