Bethlen Gábor szülőházának korszerűsítése

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Marosillye-2011/viewsize/P1160913.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Marosillye-2011/viewsize/P1160913.jpg'

P1160913.jpgFelújítása és a Bethlen Gábor életéről és koráról szóló állandó kiállítás létesítése után, idén a Szent Ferenc Alapítvány különös gondot szentelt a nagy fejedelem Marosillyén lévő szülőházának védelmére.

A budapesti Bethlen Gábor Alap jóvoltából és a Communitas Alapítvány támogatásával korszerű betöréselleni és tűzvédelmi rendszert szereltek fel, mely az estleges riasztásokat központilag ellenőrzött távoli egységhez juttatja.
Az épület tűzvédelmi engedélyének megszerzéséhez elengedhetetlenek voltak az ehhez szükséges tűzvédelmi eszközök is, melyeket a Magyar Ház program keretében a Communitas Alapitvány támogatott. Bethlen Gábor szülőházának múzeumként való jövőbeni működtetéséhez nélkülözhetetlen a térfigyelő kamerarendszer, melyet ez év második felében a dévai Exetech Computers Kft. sikeresen kivitelezett, ismertette a helyzetet Varga Csaba, a marosillyei emlékház gondnoka. A Bethlen Gábor Alap jóvoltából sikerült a ház károsodott faanyagát kivizsgáltatni és speciális védőszerrel kezelni, mely előreláthatólag sok évtizedre védelmezi a több száz éves anyagot.
Bethlen Gábor szülőháza lassú léptekkel, de annál nagyobb pontossággal és precizitással készül el hivatalos működési formájának engedélyeztetésére, mely történelmünket és kultúránkat hivatott szolgálni és ismertetni itt, a Hunyad megyei szórványban.
Chirmiciu András