Marosilyei veres bástya, Betlen Gábor Szülöháza szeretettel vár

ImageMarosillyei házzal eddig történt munkálatokról, és elkövetkezendő  teendőkről szeretnék beszámolni.

 

A nyár folyamán két nagyobb munka is történt a ház körül. Június végén a magyarországi Bakony erdészet alvállalkozói segítségével, sikerül letisztítani, és átláthatóvá tenni a telket. A tűzifának minősült fát felaprózták, ezt pedig utólag a plébánia egyik épületében helyeztük. Nagy Zsolt amit műhelyében felhasználhatónak tartott elvitt, helyette majd tűzifát kapunk amikor szükség lesz rá.

Augusztus közepén érkezett Sümegről az a vállalkozó, aki vállalta, hogy kiegyengeti, előkészíti a telket munkagépeivel. Egy hétig dolgozott a munkagép, és kezelhető állapotban hozta a telket. Lebontották a kocsi feljárót, a lebontott ház törmelékeit a gát fal menti rézsűbe rakták. A munkálatokat sajnos nem fejezték be, ennyi időt tudtak foglalkozni a telkünkkel.
Magam igyekeztem mindazon elképzelések alapján irányítani a munkát, melyet Maczalik Arnolddal, és Önnel beszéltünk.
Eszerint lett körbelapátolva a ház, majd 15 cm-es agyag réteggel körbeanyagozva, hogy az esetleges vízfelszívódást a falakban meggátoljuk.
Az eső víz csatorna elvezetést sikerült megcsináltatni, és a telek irányában kivinni.
A  jelenlegi állapotáról fényképeket csatolok.
A munka sajnos nem fejeződött be a telken, és úgy néz ki szükség van önerőre, hogy ezt befejezzük, és készen álljunk a Németországból, és Magyarországról parkosításra érkező segítségre. Ez irányba sikerült néhány kapcsolatra szert tenni, hogy ezt befejezzük. Sajnos nem csinálják ingyen. A rám bízott 2 millió forintból eddig körülbelül 70.000 ft-ot költöttem a munkálatok elvégzésére szükséges agyagra, üzemanyagra, szállításra.
A helyi munkagépes becslése szerint egy 5 napos munka van hátra, amivel sikerülne teljesen rendbe tenni, mindezzel a gát fal menti rézsűt is befejezni. Ehhez még termő földet is kell hozatnunk, mindezen munkálatok költségei 6000 RON  összegre becsülhető.
Kérem, legyen szíves ezt engedélyezni, hogy készen álljunk az őszi, vagy tavaszi parkosításra.
A Roman Fabiola családdal beszélgetve a hozzánk csatolandó telekrésszel kapcsolatosan, tájékoztattak, hogy az ősszel fogjuk a papírokat ezt illetően megcsinálni. Reméljük ez így is lesz. Szóba hoztam az esetleges halottasház vásárlását, a csatolással együtt  a telkünkhöz, hiszen nagyon jól megfelelne garázsnak, fás raktárnak, eszköz tárolónak, és a háta mögött bőven elférnének a csónakok is a jövőben. Mindebben ők beleegyezésüket adnák ha sikerül eldöntenünk, hogy megtudjuk vásárolni.
Véleményem szerint, nagyon jó helyen van. Távolabb a háztól, mégis elérhető, elrejthető ott mindaz ami nem szükséges, hogy a látogatók, turisták lássanak.
A szülőföld alaptól kapott 750.000-ft.-os pályázatból készül el első lépcsőben a ház múzeumi kiállítás forgatókönyve, ezzel együtt a ház történeti kiállítás,mely magába foglalja  Erdély történetét, Bethlen Gábort, az arany kórt képekben, illusztrációkban.
Ezzel kapcsolatosan Kolozsváron jártam, felkerestem a Kovács András művészet történész urat ki a házat kutatta, s aki segítségünkre lesz ennek megírásában, létrehozásában.
Ezzel már állandó kiállítási anyag áll a ház rendelkezésére, és első lépés, hogy a múzeum a későbbiekben létrejöjjön.
A nyár folyamán több száz turistát fogadtam, és kalauzoltam a házban. Vendégeket fogadtam Ilyén, kísértem a megyében, ismertetve velük a helyi nevezetességeket,  és természeti szépségeket.
Tisztán, és rendben tartottam a házat. Ez az év mondható egy próba évnek, mely alatt sok probléma, hiba derült fényre a ház működtetéséről, melyeket igyekeztem megoldani.
Együttműködésről sikerült beszélni a Dévai Magna Curia vezetőségével melyről még az idén valamiféle megállapodás születik.
A magyar nemzeti Múzeum Sárospataki múzeumával együttműködésbe, jön majd létre az a pályázat mely a ház biztonsági rendszerét igyekszik felállítani. Reméljük jövőre ez is meglesz.
Programok szempontjából is lassan beindul a ház. Már a tavaly elkezdett születési évfordulóról, idén is biztosan megemlékezünk a gyerekekkel, és bízom benne, hogy a november 14.-i dátumra a pályázatban nyert kiállítás is létrejön.
Programokhoz említem, hogy a Marosillyei ház, mint a Bethlen Kastély résztvesz azon kastély fesztivál keretében, mely a nagyközönségnek hírlettünk, és a napokban fog lezajlani, melyre a gyerekeket meghívtuk, s mely első nagyobb lépés között szerepel, hogy a ház ismertebb legyen. A fesztiválról készített plakátot, fényképként csatolok levelemhez.
Ha ideje és ereje engedi szívesen várjuk a fesztivál bármelyik programjára!
Amennyiben jónak látja, és itthon van Déván, kimehetünk megnézni és megbeszélni jövőbeni teendőket.
Maradok Köszönettel,

Varga Csaba

 

Kedves Csaba!

 

Örvendek az elért eredményeknek, és Isten áldását kérem a további munkálatokra, melyeknek anyagi fedezetét vállalom, a részleteket szóban megbeszéljük.

 

Szívből remélem, hogy szép lassan a közvélemény tudatába is beíródik, hogy milyen csodálatos 1582-ben épült ékszer van itt Dél - Erdélybe, melyet nagy fejedelmünk, Betlehem Gábor világra különösen is értékesé tett.

 

Szívből biztatok mindenkit, hogy látogassa meg e a csodálatosan szép történelmi helyet.

 

Szíves engedelmeddel e-mail címeddel együtt, leveledet, és a fényképeket közretesszük a honlapunkon.

 

Isten áldása legyen a munkádon, szeretettel, Csaba t. 

 

Image 

 

{zoomcat catid=296}