Ki a szívét osztja szét

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kiadvanyaink_32562065_2155531474461149_8718654272234848256_o.jpgAz Ünnepi Könyvhétre megjelenik Karikó Éva Ki a szívét osztja szét c. könyve, melynek vezérfonalát Böjte Csaba testvér Édesanyjával készült életút-interjú adja. Erre a beszélgetésre fűzte fel Csaba testvérnek, a Szent Ferenc Alapítvány nevelőinek, gyermekeinek, támogatóinak visszaemlékezéseit. 

Böjte Csabát, több mint 5.000 gyermek nevelőapját derűt sugárzó, reményt adó, nagy tettekre sarkalló embernek ismerjük, ki a szívét osztja szét nap mint nap. Vajon milyen az a család, amely gyökereket és szárnyakat adott neki? Milyen lehetett ártatlanul bebörtönzött édesapja után vágyakozó kicsi gyermekként, háborgó lelkű, veszélyes kihívásokat kereső kamaszként, tömött szakállú, kemény bányászként, árva gyermekekkel mozizó, útkereső fiatalemberként, fiatal, lélektől fűtött szerzetespapként, hogyan alapította, működteti kiterjedt élet-, érték- és nemzetmentő munkásságát? Egy különleges asszony tisztakék szemével tekinthetünk most rá, pillanthatunk bele az életébe. Ez az asszony állt hozzá legközelebb, ő a legrégibb és legkedvesebb munkatársa, és ő nem más, mint az Édesanyja.
Karikó Éva négy interjúkötetet készített Böjte Csabával  a Helikon Kiadónál a hit legfontosabb igazságairól. Ebben a kötetben viszont Csaba testvér édesanyjával beszélgetett halála előtt fél évvel 2015-ben. Juci néni ha csak tehette, kerülte a nyilvánosságot, nehezen állt rá az interjúra. Életében szelíden, kitartóan, határozottan és nagylelkűen a háttérben végezte munkáját, elfogadta sorsát, imáival hordozta fiát és sok-sok „unokáját”. A könyvben sem mutatkozik meg más személyiségként, Csaba testvér szavaival: „ő a jéghegy láthatatlan alapja, amely magasba emel engem”.
A kötetet számos fotó gazdagítja. Köszönet és hála Csaba testvérnek, húgának Katalin Kuklinak támogatásukért, a családi képekért, hogy Csaba testvér bizalmát, hogy laptopjaiban kincseket kereshettem. Váradi Leventének és Thaler Tamasnak a "beszédes" fotókért. Palko Cecinek, Csire Ferencnek, Nagyfalusi Évanak, Emese Vodnarnak, Bartos Csillanak, Eva Bojoievschinek, András Mártonnak, István Lepedusnak, és még sokaknak, akik eligazítást adtak, mikor csak kértük. És nem utolsósorban nagy-nagy köszönet a Helikon Kiadó munkatársainak a kötet gondozásáért, és hogy az olvasók hamarosan kézbe vehetik könyv formájában.
Karikó Éva