Böjte Csaba Oslóban

ImageA Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Böjte Csaba testvér november 7. és 9. között Norvégiába látogatott, hogy találkozzon az ottani magyarokkal és azokkal a Magyarországon tanuló norvég egyetemistákkal, akik 3 évvel ezelőtt kapcsolódak be az Alapítvány tevékenységébe. 

 

 

Három évvel ezelőtt három Magyarországon tanuló norvég diák a budapesti norvég nagykövetségen keresztül tudomást szerzett a Dévai Szent Ferenc Alapítványról, és elhatározták, hogy támogatják és népszerűsítik az ügyet az ANSA (Külföldön Tanuló Norvég Diákok Egyesülete) tagjai körében. 2007 óta intenzív gyűjtést folytatnak az alapítvány javára mind Magyaroszágon, mind Norvégiában.

A norvég diákok most Csaba testvér egyik új projektjéhez, a Kolozsváron továbbtanuló dévai diákoknak szállást adó kollégium építéséhez igyekeznek támogatást gyűjteni, nem kis sikerrel; az e heti adományokkal együtt eddig mintegy 6 millió forint gyűlt össze, többségében a Magyarországon tanuló norvég diákok adakozásából.
Pénteken Csaba testvér családias hangulatú szentmisét mutatott be a nordstandi kápolnában, szombaton a norvég fiatalok tartottak diavetítéses beszámolót tevékenységükről, majd Csaba testvér szólt a mintegy 70, javarészt norvég jelenlevőhöz.
Vasárnap délután 2 órakor az oslói Szent József-kápolnában szentmisével és azt követő szeretetlakomával ért véget Böjte Csaba norvégiai útja. A ferences atya szentbeszédben kiemelte: ha a gyerekeket magokhoz hasonlítja, számára nincs rossz gyerek, csak olyan, aki túl sokat fázott. Az ő feladata, hogy közvetítse Isten napsugarának melegét, hogy a gyerekek szépre és nagyra nőhessenek, olyanra, amilyennek a Teremtő látni szeretné őket. Arra buzdította a fiatalokat, hogy Jézus szemével nézzenek egymásra és társaikra, meglátva egymásban Isten képmását és így önzetlenül tudjanak szeretni.
Molnár Sebestyén/Magyar Kurír