Böjte Csaba felvidéki pedagógusoknak: Minden gyermek eredeti mennyei alkotás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_59502_305_210.jpgÖröm volt látni, hogy felvidéken milyen sok nagyszerű pedagógus él!!
Szeretettel,

Csaba t.


Gyermekeink a legfőbb értékeink, a gyermeknevelés pedig igazi kaland, nem érdemes kimaradni belőle – üzente Böjte Csaba a felvidéki magyar pedagógusoknak és szülőknek. A ferences rendi szerzetes a XXI. Komáromi Pedagógiai Napok vendégeként bizalomról, a szeretet pedagógiai eszközként való használatáról és a gyermekekben megbúvó tehetségről tartott előadást február 18-án, a komáromi Selye János Gimnázium dísztermében.

A türelemről és a szeretetről

Legnagyobb értékeink a gyermekek, hiszen valamennyien Isten drága ajándékai – vélekedett komáromi előadásában Böjte Csaba, aki szerint a pedagógus legfőbb feladata „kiszedni a magból a hatalmas tölgyet, vagyis, hogy felszínre hozza a gyermekben megbúvó értékeket, tehetséget". Ezt a munkát azonban nem erővel, hanem türelemmel és szeretettel kell végezni: így a gyermek „magától fog kivirágozni" – figyelmeztetett.

A szent kíváncsiságról

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint a gyermek csak akkor hallgatja meg igazán azt, amit mondani szeretnénk neki, ha bizalommal fordulunk felé. Mint mondta, a pedagógusban szent kíváncsiság kell, hogy ébredjen tanítványa iránt, hogy kifürkéssze, Isten mit rejtett el benne.

Az örök dolgokról

Minden gyermek eredeti mennyei alkotás – fogalmazott a Felvidéken is nagy népszerűségnek örvendő ferences rendi szerzetes, majd hozzátette: a nevelők, tanítók, pedagógusok örök „dolgokkal" foglalkoznak, hiszen az ember lelke halhatatlan.

A legnagyobb kalandról

Véleménye szerint a gyermeknevelés sokszor nehéz feladatnak tűnik, de egyúttal életünk legnagyobb kalandja, kár lenne kimaradni belőle. Ha kitartunk, sok csodában lehet részünk, mert a türelem és a szeretet biztosan meghozza gyümölcsét – mondta. „A pedagógus munkájának nincs azonnal eredménye, de bízzatok abban, hogy van értelme, hiszen Jézus Krisztus nem bízott ránk lehetetlen feladatot" – üzente.

És végül arról, hogy Isten selejtet nem teremt

Mint megjegyezte, a tanár nem egy szépségverseny zsűrije: nem az a dolga, hogy kiválogassa a legjobbakat és a legszebbeket, hanem az, hogy sikerélményt nyújtson és bizalmat ébresszen. „Két feladata van a pedagógusnak: az egyik, hogy motiváljon, a mások, hogy informáljon. (...) Mindenki arról álmodik, hogy nagyra nőjön, hogy értékes legyen. Ha bízni tudunk gyermekeinkben, meg fogják mutatni azt, amiben tehetségesek. Az érték mindenkiben ott van, hiszen a mennyei Atya selejtet nem teremt" – jelentette ki Böjte Csaba, aki szerint minden jó pedagógus egy kicsit olyan mint az az anya, aki gyöngéd szeretettel öleli magához gyermekét.

Előadását Csaba testvér imádsággal zárta, melyben Isten áldását kérte a felvidéki magyar pedagógusokra, szülőkre és gyermekekre.
http://felvidek.ma