Adománygyűjtésbe fogtak az Operaház művészei

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_Smegi-Eszter-Bjte-Csaba.jpgA Magyar Állami Operaház Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra sorozata a Szerelmi bájital című, kamionon vándorló előadásával ismét határon túlra látogat, ahogy erről korábbi cikkünkben is írtunk.

Az utazásnak lesz egy különleges pontja, mivel az Operaház kint tartózkodó kollégái 2019. augusztus 27-én látogatást tesznek Böjte Csaba árváinál, hátrányos helyzetű gyermekeinél. A gyermekek egy kis énekes produkcióval készülnek, a kint tartózkodó művészek pedig – a szívélyes felajánlások átadásán túlmenően – nyitott szemmel, füllel és szívvel kívánják észrevenni a rejtett kincseket a gyermekekben.
Az Operaház közleményében adakozásra buzdítja a hazai művésztársadalom aktív és passzív tagjait, hiszen a huszonöt éves alapítvány jelenleg is több ezer gyermekről gondoskodik, tanúbizonyságot téve arról, hogy szeretetteljes közegben, zenétől övezve, kiemelkedő értékekkel bíró embereket lehet nevelni a legnehezebb körülmények közt is.
A produkcióban résztvevő művészeken túlmenően, jókívánságaikat itthonról közvetíteni kívánó művésznők – Sümegi Eszter, Rost Andrea, Wiedemann Bernadett, Keszei Bori, Sahakyan Lusine, Molnár Ágnes – mellett, Ókovács Szilveszter főigazgató, Kocsár Balázs fő-zeneigazgató, Kesselyák Gergely karmester is kiemelten fontosnak érzik a kezdeményezés sikerességét.
A kolozsvári születésű, Budapesten elő világhírű operaénekes, Alexandru Agache és felesége, Lukács Gyöngyi operaénekesnő örömmel üdvözölték az adománygyűjtési kezdeményezést és a világszínpadokat meghódító művésznő meg is osztotta velünk a gondolatait.
„A tehetség nem válogat. Sokszor olyan helyre születik, ahol segítség kell ahhoz, hogy a tehetséges gyerek kiteljesedhessen. Ha valaki, akkor én a személyes példámon keresztül tanúbizonyságot tudok tenni arról, hogy igenis rendkívül nehéz körülmények között is lehet tanulni, gyakorolni, iskolákat elvégezni és lediplomázni. Ehhez viszont nekem is segítség kellett!
Ahhoz, hogy a Magyar Állami Operaház tagja lettem, mellette pedig bejárhattam a világ legnagyobb színházait, az is elengedhetetlen volt, hogy a kezdeteknél valakik bízzanak bennem és támogassanak. Szegény családba születtem, ahol igen szerényen éltünk, éppen ezért úgy gondoltam, hogy nagyon nagy álmaim nekem nem lehetnek. Ráadásul kamasz koromban tragédia érte a családunkat, hirtelen fiatalon elhunyt az édesanyám, nem sokkal később pedig édesapám megbetegedett és elveszítette a munkahelyét. Ezzel tulajdonképpen végképp kilátástalanná váltak a felsőfokú intézményről szőtt terveim, mivel nem volt, aki anyagilag segítsen.
Ekkor, mint egy varázsütésre jött egy nagy lehetőség: Jevgenyij Nyesztyerenko világhírű operaénekes meghallgatott. A jótevőmnek köszönhetően tanulhattam, és ezért örökre hálás leszek neki. Sokszor eszembe jut, hogy ha nem lett volna a kezdeteknél Nyesztyerenko mester meghívása a Moszkvai konzervatóriumba, ahol 5 év tanulás után kezembe vehettem a művészdiplomámat, akkor nem tudom, hogy most az lehetnék-e, aki vagyok, és beteljesülhettek-e volna azok az álmaim, amik végül minden elképzelésemet felülmúlták!”
Az Operaház kérésére a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egy elkülönített alszámlát hozott létre, az utaláshoz szükséges adatokat itt találják:
Az alapítvány neve és címe: FUNDATIA SF FRANCISC
RO-330046 Deva, str. Progresului nr 6. Jud. HD, Romania
A bank neve és címe: OTP BANK ROMANIA
RO-330011Deva, Decebal bl E, Romania
IBAN szám: RO10OTPV340000069719HU03
Swift kód: OTPV ROBU
Adakozásra fel!