Böjte Csaba szívszorító történetekről mesél

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_csabatvBlikk21.jpgSok pozitív túlzással készült egy beszámoló gyermekvédő munkánkról! Egyedül Isten szent, mi emberek egy marék porból született, csetlő, botló emberkék vagyunk csupán!!

Szerzetes, 

Csaba t.
Budapest —Az árvák védőszentje, egy valódi legenda volt a Blikk szerkesztőségének a vendége: Böjte Csaba atya a Blikk + Győző – Dumáljuk meg! című videósorozatunk legújabb epizódjában szerepelt. A gyerekek istápolója ma már 83 helyen segít az árváknak, de azoknak is, akikről szimplán lemondtak a szüleik. Sokan ítélkeznének ebben a helyzetben, de az atya elárulta Szabó Győzőnek: ő nem teszi ezt.
Ezeket látta már?
Az autó oldalán látható matrica elég volt a rendőrségnek, hogy elkapják a fóti bűnözőt
Papírzacskóval a fejükön dalolnak magyar hírességek: végre lehullt az első zacskó, ő rejtőzött alatta
„Szülők, akik bajba kerülnek és szétfolyik a családjuk, nem biztos, hogy rosszfélék. Mondtam már Magyarországon is, hogy miért nem csinálunk egy szülő akadémiát?” – vetette fel a szerzetes, aki azt is megosztotta Győzővel, hogyan tekint a Déván és máshol felügyelt gyerekeire.
„Szoktam mondogatni, hogy ha elém kerülne valamelyik templom tornyából egy eredeti Van Gogh-festmény, azon lehetne akármennyi légypiszok, pókháló, attól még egy eredeti Van Gogh lenne. Fehér kesztyűvel, milliméterről milliméterre tisztítanánk meg, hogy előjöjjön az eredeti szépsége, fénye. Ugyanezt gondolom az utcagyerekről. Ha tisztelettel közeledsz egy gyerekhez, akkor általában megszépül, a benne lévő értékek felszínre jönnek. Hiszem azt, hogy Isten nem teremt selejtet, minden ember gyönyörű és csodálatos” – fogalmazta meg csillogó szemekkel hitvallását Böjte Csaba. Noha Böjte atya egy valóságos szent, van, amikor muszáj hazudnia.
„Múltkor is jött egy kislány: 'Pap bácsi, anyuka miért nem hív fel engemet?' Ilyenkor mit mondj neki? Az igazat én semmiképpen nem fogom megmondani, hát mondom, te milyen borzos vagy. Mire mondja, nem is borzos. Dehogynem, válaszoltam, és jól összeborzoltam, az orrán hármat csavartam, feldobtam, majd megölelt. Nem tudja az ember megoldani a problémát, de jókedvvel miért ne tudna továbbmenni?”
Az interjú során megcsörrent Csaba testvér telefonja, gyorsan meg is nézte, ki keresi.
„Azt szoktam mondogatni, hogy ha 39-cel kezdődik a szám, akkor felveszem, mert lehet, Ferenc pápa az, ő szokott ilyet csinálni, de ez nem az volt” – nevetett az atya, aki a gyerekekkel együtt találkozott a katolikus egyház fejével, ez az élmény egész életükben elkíséri őket.
Ennyi nehéz sorsú gyermek fegyelmezése nem kis feladat lehet, a szerzetes ugyanakkor nem hisz sem a fizikai, sem a verbális agresszióban.
„Nincs eredménye, fölöslegesen kiabál az ember. Egyik gyerekünk mondta a nevelőjének, hogy „mit kiabál velem, apám kikötött lánccal a cső mellé, és akkor se csináltam meg, amit mondott!”. Nehéz erőből valakinek valamit lenyomni a torkán. Vágyat kell ébreszteni benne, hogy tanuljon, küzdjön, önuralomra tegyen szert” – sorolta tapasztalatait az atya.
Ezeket az értékeket Csaba testvér szerint a sporton keresztül lehet elsajátítani. Épp ezért jelenleg is 150 gyermeke jár bokszedzésre, nyolc srác közülük a román kupán és egy pesti bajnokságon is eredményesen szerepelt.
„A szerzetesrend színeiben játszók leverték a kőbányaiakat” – nevetett Győző, aki a műsor végén elmondta, mennyire büszkék lehetünk Böjte Csabára.
www.blikk.hu