AZ ÉLET A FÖLDÖN

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_kep_csaba.jpgEgy szép dal, a reményről, az életről! Barna gratulálok neked és a barátaidnak... Jó munka, jó móka, dalokat írni, együtt dalolni a gyermekekkel! 

Szeretettel, 

Csaba t.

Hogyan kerültetek kapcsolatban Csaba testvérrel, s miért rá esett a választás?
Az ÉLET A FÖLDÖN videóklip elkészítése nem egy felülről szerveződő kezdeményezés és még véletlenül sem alkalmi marketingfogás. Böjte Csabával több, mint 15 éve folyamatosan kapcsolatban vagyunk, sőt az elmúlt években sokat turnéztunk közösen Erdélyben. Beszélgettünk az utazások alkalmával a gyermekekről, s arról, hogyan érdemes élni az életet a szeretet útján. Az élet egyes dolgait másképp látjuk, ám szeretem olyan emberek érvelését is hallgatni, akik másképp gondolkodnak, s az ő szavai különösen inspirálóak és gondolatébresztőek számomra. Nem azért forgattunk a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeivel, mert egy összevont szemöldökű menedzser javaslatára rájuk esett a választás. Egyszerűen csak meglátogattuk kis barátainkat Erdélyben és csináltunk valamit közösen. Ha tetszik majd az embereknek, akkor adtunk vele a Világnak, ha esetleg nem érdekelné őket, mi akkor is jól éreztük magunkat együtt.
Mit jelent a refrén elején, hogy az “élet a Földön épp olyan, ahogy a gyerekek játszanak”?
Szörnyű dolog, ahogy kivesznek belőlünk a gyermeki dolgok, ha nem vagyunk résen.
Szorongásunk kialakulásán dolgoznak a hírek, az ellenségeinktől kapott pofonok, a hűtlen barátok felismerése, szeretteink elvesztése, s testünk öregedésének észlelése.
Mindezek törvényszerűségének ismeretében is hiszem, hogy rajtunk áll, hogyan reagáljuk le a minket elérő csapásokat. A kulcs ebben talán abban van, hogy nem szabad túl komolyan vennünk saját magunkat. Nem arra utalok, hogy feladatainkat nem kellene legjobb tudásunk és kreativitásunk szerint a lehető legjobban elvégezni, hanem arra, hogy ne veszítsük el, vagy ne nézzük le azt az embert, aki 10, 20 vagy 30 évvel ezelőtt voltunk. Sejtjeink napról-napra változnak és bizonyos időszakonként gyakorlatilag teljesen kicserélődnek, ám a tudatunk formálódva ugyan, de velünk marad és a mi döntésünk, hogy dolgozunk-e gyermeki lényünk megőrzésén. Ez az a fajta gyermeki lét, amikor még tudunk bizalommal fordulni egy idegen felé, elesetteket látva nem saját fájdalmunkon kesergünk, s merünk döntéseket hozni a szívünkre hallgatva.
Hogy zajlott a munka? Tudták tartani a feszített munkatempót a gyerekek?
Csaba testvér gyermekei körül sokan hallgatják évek óta a dalaimat. Mire megérkeztünk, a szövegek nagy részét kívülről fújták, így már betanításra nem kellett időt fordítani. Beköltöztünk hozzájuk az egyik kis házba és napokon át készültek a felvételek. Egy kis stúdiót rendeztünk be hétvégére a hálószobában, ahol napközben a felvételek folytak, este pedig a konyhában mini koncerteken teszteltük, hogy hol tart a produkció. Keveset aludtunk, de minden találkozáskor feltöltődve indultunk haza és tervezgettük a következő alkalmat.
Nehéz volt kórust szervezni?
A gyerekek ugyanazt tették, amit máskor, amikor Náluk járunk zenélni. Velünk énekelték a dalokat, s tulajdonképpen ez már egy nem tudatos kóruséneklés. Teljesen természetes volt számukra a feladat, sőt, Böjte Csaba gyermekvédelmi központjaiban vannak kivételes tehetségű lányok és fiúk is, akiknek új szólamokat is lehetett írni.
Velük egyenként stúdióztunk. Volt, akivel Nagyszalontán de volt, akit 10-15 éve piciként ismertünk meg Déván, s most a munka során budapesti stúdiókban énekelte fel a neki szánt sorokat.
Miért 2023. MÁRCIUS 15-én jelenik meg a klip?
Március 15-én mindenki szíve egy kicsit megdobban és sokakban felébred a harcos és a hős. Elképzeltem egy Világot, ahol a hősiesség nem bántással és legyőzni akarással társul, hanem csillapíthatatlan hittel a béke megteremtéséhez. Rajtunk áll, hogy a bennünk rejlő erőt mire használjuk, hiszen még a leggyengébb pillanatokban is olyan élesek vagyunk, mint a kés, amivel ölni és kenni is lehet. A dal hallatán talán lesz egy, vagy kettő, bár az is lehet, hogy még több ember, akinek szemében megcsillan a fény és felkiált: “A csudába! Mennyivel szebb lenne az élet, ha úgy tudnánk ölelni egymást, ahogy ebben a videoklipben a dallamok és a gyermekek.”
www.rajtadall.hu