Közösséget formál, összehozza az embereket a hagyománnyá vált Gyermek Jézus-búcsú

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_vlcsnap-2023-06-14-09h35m36s605_compressed.jpgZsúfolásig megtelt a székelyhídi Szeplőtelen fogantatás római katolikus plébániatemplom június 11-én, a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrálta misén, amely idén is nyitánya volt az évekkel ezelőtt meghirdetett, s azóta évente megszervezett Gyermek Jézus-búcsúnak.

„Kérjük a Jóistent, hogy őrizzen meg bennünket, hogy még nagyon sokszor együtt, örömben, jőkedvben tudjuk megünnepelni a mi Gyermek Jézusunk búcsúját Székelyhídon. Adná az Úr, hogy ne a reménytelenséget, hanem a reménnyel teli imádság idejét éljük meg. Ámen” – hangzottak Csaba testvér imádságos szavai a szentmisén.
Ennek központi gondolata Jézus hívásával – „Gyertek hozzám mindnyájan!” – bontakozott ki: bátran merítsünk erőt az oltáriszentségből. A misét követően Székelyhíd testvértelepüléséről, a szlovákiai Kürtről érkezett vendégek ajkáról áldást kérő népdal hangzott:
„Isten áldja meg a magyart,
Tartson neve míg a Föld tart.
Isten áldjon meg bennünket,
Minden igaz magyar embert.”
A debreceni Kölcsey Kórus hangversennyel örvendeztette meg a templomban összegyűlt híveket.
A rendezvény házigazdái, szervezői, a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon jelenlegi vezetői, Crăciun Richard és kedves felesége, Andrea ismertették az egész napos változatos programot.
A templomból az érdeklődők a Szerelem tanösvényhez mentek, amelynek faragott kapuja most készült el. Csaba testvér elmesélte a tanösvény megszületésének történetét, amely Petőfi Sándor és Szendrey Júlia találkozására, szerelmére, házasságára épül. A gálospetri és székelyhídi otthonokban nevelkedő gyermekekből verbuválódott színjátszócsapat előadta Petőfi Sándor János Vitézének mesés változatát, Varga Kata-Lina magyar–francia színésznő, művészeti vezető, rendező, színészpedagógus, fordító, lektor rendezésében. Ezután Böjte Csaba köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az évekkel ezelőtt született gondolat megvalósításához.
Szórakoztató gyerekfoglalkozások a Stubenberg-kastély udvarán
Késő délutánig igénybe lehetett venni az arcfestés, csillámtetoválás, hajfonás fiatal mestereinek, a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola diákjainak ez irányú tudományát. Bokor Zoli bácsi irányításával a bátrak kipróbálhatták az íjászkodás fortélyait. Akinek kedve volt, bemerészkedhetett a kastély alatti híres alagútba. Csúszóvár, ugrálóvár várta a gyermekeket, és ügyességüket is kipróbálhatták fából készült népi játékokkal. Főzőversenyt is hirdettek, a gálospetriek nokedlis pörköltje győzedelmeskedett a székelyhídiak bográcsosa fölött. Az udvaron felállított házikókban jegeskávét, üdítőt, lángost, kürtőskalácsot kínáltak, a bevételek a székelyhídi gyermekotthon működésének költségeihez járultak hozzá. A színpad előtti téren óriásbuborék-fúvóból szivárványszín kisebb-nagyobb gömbök emelkedtek a fényesen ragyogó ég felé, a gyermeksereg örömére.
Változatos néptáncok és bábjáték a színpadon
Délután a színpad is benépesült. Elsőként a csokalyi Fényes Néptánccsoport mutatta be tudását, őket követően a székelyhídi Zajgó Néptánccsoport tagjai jártak rábaközi táncokat, az érköbölkúti táncosok bukovinai és szatmári táncokat hoztak, a Hajdú-Bihar vármegyei Komádiból érkezett Körös-Körül Néptáncegyüttes bodrogközi tánccal, verbunkkal és modvai tánccal varázsolta el a közönséget. Varga Kata-Lina a felnőttek szórakoztatására tréfás hangú eredetmonda töredéket adott elő az asszony teremtéséről: „Isten kivette Ádám oldalbordáját, hogy megteremtse belőle Évát. A csontot letette, s hozzáfogott Ádám sebének begyógyításához (sárral tapasztotta be). Ezalatt egy kutya odaszaladt, felkapta a csontot. Isten utánakapott, de csak a kutya farkát sikerült elkapnia. A farok leszakadt, s ebből teremtette Isten az asszonyt. Ezért „bolhásak” az asszonyok, ezért van az, hogy ha valami titkot az asszonynak elmondanak, vagy a kutya farkára kötik – egyre megy.”
A létavértesi pedagógusokból alakult Cifra Palota bábcsoport ez alkalommal a Három kívánság című bábjátékkal kedveskedett a gyermekeknek. A hivatalos program zárásaként a házigazdák kisorsolták a meghirdetett tombolajáték nyereményeit. Tartalmas, színvonalas és vidám eseménysorozattá kerekedett a Boldog gyermekkor címmel meghirdetett idei székelyhídi Gyermek Jézus-búcsú, melyen kicsik és nagyok, közelről és távolról érkezők egyaránt megtapasztalták az esemény közösségformáló erejét.
Írta: Ruparcsics J. Csilla
www.erhangja.ro