Két évtizedes Erdély csodája

Palkó Cecília, a dévai gyermekotthon igazgatója vágja el a Szent Ferenc Alapítvány 20 évéről szóló kiállítás szalagjátHétvégén ünnepelte húszéves fennállását a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány. Két évtized alatt sok minden történt a mostoha sorsú gyerekeket felkaroló, és keresztény szeretetben felnevelő Alapítvány életében.

A kezdet korántsem volt könnyű, a kolostor romokban hevert, sokat kellett dolgozni, amíg megfelelő szállást rendezhettek be a gyerekek számára, idézte vissza a kezdeti nehézségeket Csaba atya szombaton a templomban. Még az épület jogi helyzete sem volt tiszta, az egyház még nem kapta vissza hivatalosan, amikor Csaba testvér csákánnyal verte le a rajta lévő lakatot. Eleinte a hatóságok is állandóan zaklatták, azóta viszont gyökeresen változott a helyzet, s évek óta inkább támogatják.
A mostoha sorsú, társadalmilag kivetett gyermekek intézményes felkarolása azonban nemcsak a hatósági ellenségeskedés miatt volt nehéz: valakiknek a gyerekek gondozását, nevelését is fel kellett vállalni. Sokan úgy érezték, hogy túl nagy feladat számukra, nem lennének képesek elvégezni. A szeretet, Csaba atya bölcsessége és az isteni gondviselés azonban erőt adott a kételkedőknek, derült ki a gyermekotthonok vezetőinek felszólalásaiból. Jelenleg a Szent Ferenc Alapítvány 22 gyermekotthont működtet Erdély-szerte és további 50 napközi központot, összesen olyan 2300 gyerekkel, az évek során pedig közel 5000 gyerek fordult meg a ferences atya által működtetett csoda-alapítványnál.
Szombat délelőtt, a kezdetek bemutatása után, Csaba atya felkérte több gyermekotthon igazgatóját, hogy szóljon néhány szót. Sokan közülük gyermekként az Alapítvány növendékei voltak, felnőtt korban pedig szintén ott maradtak nevelőként, gyermekotthon-igazgatóként. Eltérő természetűek, voltak köztük kételkedők, kishitűek, voltak lázadó kamaszok, vagy másféle emberek is. Voltak családosok, olyan nevelőnők, akiknek 4-5 saját gyerekük volt, mielőtt mások nevelését is felvállalták volna, de nagyon sok esetben egyedülállók, akik éppen a többi nevelő között találtak maguknak házastársat, sok fiatal fiú és leány az Alapítványnál töltött idő alatt ismerte meg későbbi feleségét vagy férjét. Mindnyájukat azonban a lendület, a szeretet, Csaba atya bíztatása és mindenekelőtt az Istenbe vetett hit vezette, ennek köszönhetően birkóztak meg a gyermeknevelés nehéz feladatával.
Áradó szeretet és gyermekmosoly
A kolostorban szervezett kiállításon bemutatták az elmúlt 20 év nehézségeit és örömeit, a számos megvalósítást: a képekről szinte áradt a szeretet és a gyermekmosoly. A gyermekek vásárt szerveztek saját készítésű termékeikből, dísztárgyakból, szőttesekből, gasztronómiai finomságokból, melyeket a nagyszámú vendégsereg megvásárolhatott.
20 év alatt Csaba atyának sikerült mindent biztosítani a gyerekek számára, lakást, ruhát, tanszereket, játékokat, élelmet stb. Ilyesmiben nincs hiány, aki támogatni szándékszik segíteni a Szent Ferenc Alapítványt, az leginkább pénzzel tudná. A vendégek – köztük Schmitt Pál, Magyarország volt köztársasági elnöke – meg is tették, nem hiába jöttek el messziről Csaba atya csodás művének ünnepségére: Erdély szinte minden tájáról érkeztek, sokan jöttek Magyarországról, de a vendégek között német és angol beszédet is lehetett hallani. Kökényessi Zsolt, például, gyalog tette meg 13 nap alatt az utat Budapestről Dévára adományszerzés céljából!
Délután Déva művelődési központjában folytatódott az ünnepség, ahol köszöntőjében Winkler Gyula, a Hunyad Megyei RMDSZ elnöke büszkeségét fejezte ki, hogy a Csaba atya által megvalósított csoda Dévához kötődik, az Alapítvány székhelye itt van, s az Erdélybe ágazó hálózatot ma is Déváról irányítják. Petru Mărginean, Déva polgármestere pedig a keresztény szeretet megtestesült példájának nevezte Csaba testvér művét. Schmitt Pál is hasonlóképpen méltatta a szórványt felemelő, magyarságot megerősítő 20 éves fáradhatatlan tevékenységet. A dél-erdélyi szórványban ugyanis számos településen Csaba atya gyermekei mentették meg a magyar oktatást.
Maguk a gyerekek sem maradtak adósak, színvonalas előadást tartottak: volt reneszánsz tánc – hiszen a gyermekek mellett Csaba atya a magyar történelmi örökséget is felkarolta Bethlen Gábor marosillyei szülőházának megvásárlása és rendberakása révén –, volt zene, vers, néptánc, aerobik-előadás. A legnagyobb sikert azonban a szászvárosi Árpád-házi Szent Erzsébet gyermekotthon előadása aratta, amikor 4-5 éves apróságok táncoltak a színpadon.
Kisebbek és nagyobbak, valamennyi gyerek kitett magáért, nem hiába mondta büszkén Csaba atya: „ha Ferenc pápa meghívna egy kávéra, bátran elmennék mind az 5000 gyerekkel. Nem hoznának szégyent Erdélyre”.
Óvni, védeni a szeretet lángját
Vasárnap ismét zsúfolásig megtelt a templom az ünnepi szentmisére, amelyet dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek celebrált. Az érsek gyertyához hasonlította a Csaba páter által irányított alapítványt, a szeretet, a hit és reménység gyertyájának, amelyet óvni kell a széltől, vihartól, hogy tovább pislogjon, rendeltetésének megfelelően. Szűz Mária oltalmát kérte az áldásos tevékenység folytatására, Böjte Csaba pedig köszönetet nyilvánított az érsekségnek a 20 éves támogatásért, valamint Deák Levente dévai jogásznak, aki 20 évvel ezelőtt alapítványként jogi formába öltötte a gyermekmentést.

Chirmiciu András