Boldogok a tiszta szívüek!!

 
b_300_300_16777215_00_images_stories_DSC_7475.JPGKülön könyvet lehetne írni a Jóisten által nekünk ajándékozott drága tisztaságból fakadó boldogságról, a tiszta örömről, melyet mindannyiunknak Isten bőségesen felkínál! 
 
Milyen jó egy fárasztó, hosszú munkanap után, átfagyott testtel beülni egy kád jó meleg vízbe, hagyni, hogy a forró víz átjárja fáradt testünket és szépen leoldjon minden szennyet, mocskot, mit ránk rakott az élet. Milyen jó tisztának lenni, gondosan megtörölközni és ápolt, mosott, vasalt ruhába szépen felöltözni. Szinte most is érzem, gyermekkorom tiszta szobájának békét árasztó leheletét. Nagymama, a fenyőpadlót mindig szépen sárgítóval tisztára sikálta, majd szépen rendet rakott, ott mindennek megvolt a helye, és nekünk unokáknak jó volt a frissen mosott bolyhos rongyszőnyegen mezítláb szaladgálni, segíteni a rendrakásban, majd egy sarokba gyermekül összebújni és kacagva játszani! Csodálatos tiszta, szép asztalhoz ülni, a fehér abroszról egészséges, megbízható ételt enni, olyat miben nincs vegyszer, adalékanyag, semmi szennyeződés! Lelkünk mélyén mindannyian vágyunk a testi, lelki, szellemi tisztaságra, s ha azt elérjük, boldogak, felszabadultak, jókedvűek vagyunk! A tisztaság hiánya lehúz, bemocskol, fájdalommal, undorral, betegséggel tölt el, pokolba taszít! 
 
A boldogságunk szép arcának egyik nagyon fontos vonása a tisztaság, és itt nem csak a fizikai tisztaságra gondolok, hanem a szellemi, lelki tisztaságra is. A kommunizmus nagyon sok írót, költőt cenzúrázott, ideológiai alapon megrövidítették a könyveket, egy - egy gondolatot kivágtak a műből! Az igaz, tiszta  gondolatokat a sorok közé kényszerítették, és nagyon sokszor olyan ideológiával maszatolták össze, ami az alkotások tiszta csengését megtörte! A teológián emlékszem, nekem fizikai örömet okozott egy - egy olyan könyvet kézbe venni, mely külföldről, megbízható forrásból érkezett, melyről tudtam, hogy az utolsó betűig csak azt tartalmazza tisztán mit az író, az alkotó annak idején megfogalmazott, leírt! Fehéren, feketén csak azt és csak úgy tisztán ahogyan azt valaki szépen, szabadon megálmodta! A gondolatok tisztasága, szépen csengése, akárcsak egy zenemű pontos, a komponáló által annak idején megálmodott, fegyelmezett lejátszása tisztaságot igényel, és ha maszatolás nélkül szépen, tisztán szól akkor örömmel, fénnyel tölt el minden embert! Nagyon zavaró olyan emberekkel beszélgetni, kik válogatás nélkül összeolvastak mindent, és ragacsosan csúszkálnak a féligazságok hínárjában, magabiztosan állítva ma ezt, holnap azt! Nagyon fontos, hogy vigyázzunk a szavak, a gondolatok tisztaságára, őrizzük szellemi, lelki integritásunkat, épségünket, szellemi, lelki világunk átlátható, ragyogó tisztaságát! 
 
Számomra kimondhatatlan öröm, hogy sok olyan munkatársam, nagyra nőtt gyerekünk, barátom van, akinek őszintén, bizalommal a szemébe tudok nézni, mert kapcsolatunk tiszta, és azt nem terheli hazugság, kétértelmű hamis beszéd, álnok csúsztatás, manipulált féligazság! Fontos, hogy azt mondjuk őszintén, amit gondolunk, amit érzünk, hogy ne szennyezzük be kapcsolatainkat. 
 
Jó látni, ahogy felragyog a tisztaságból fakadó boldog öröm az emberek arcán! Számomra öröm, mikor olyan fiatalokat készíthetek házasságra, akik megőrizték tisztaságukat, szüzességüket az esküvőig. Istennek hála sok ilyen pár van, jó látni a menyasszonyt, ahogyan szépen felemelt fővel, egyenes derékkal édesapja karján előjön az oltárhoz! De ugyanezt a tisztaságból fakadó értékes örömöt látom azokon az idős embereken is, akik becsületben egymás mellett megöregedtek. Haldoklókhoz hívnak, nagy alázattal végzem ezt a szolgálatot, és mindig olyan csodálatos látni, hogy a mai kusza világunkban is sokan megőrzik a házassági tisztaságukat, hűségüket a sírig, s nem szennyezik be magukat és a családi ágyat! 
 
A tisztaságnak és a belőle fakadó boldogságnak sok - sok arca van, én itt néhányat felmutattam, de fontosnak látom jelezni, hogy ha elvesztettük tisztaságunkat, visszanyerhetjük azt! A hegyeinkben a kis patak a vizébe hullott szemetet nem viszi magával, hanem a partjára szépen lerakja! Nagyapám mondogatta, hogy az a patak, melyik hét kövön keresztül folyik, az már tiszta, annak a vizét bátran lehet inni! Szeretettel imádkozom, hogy legyünk ilyen kristálytiszta hegyi patakok, a belénk hulló sértéseket, fájdalmakat, bűnöket rakjuk le nagy nagy alázattal a létünk partjaira, a gyóntatószékbe és az új évbe csobbanjunk tisztán, szabadon, békességesen!
 
Sok szeretettel! Csaba t.